Branko Ćopić Foto: SANU

Radomir Uljarević i Gordana Đilas dobitnici su nagrade iz Fonda Zadužbine Branka Ćopića, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti.

Upravni odbor Zadužbine Branka Ćopića, kojeg čine članovi SANU Matija Bećković, Zlata Bojović, Jovan Delić, Dušan Kovačević i Milosav Tešić (u svojstvu predsednika), odlučio je, na sednici održanoj u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti 10. aprila, da se nagrade iz Fonda Zadužbine Branka Ćopića za dela visoke umetničke vrednosti, objavljena prvi put u 2023, dodele Radomiru Uljareviću za zbirku kratkih priča „Međustanica“ i Gordani Đilas za zbirku pesama „Hvatanje mesečine“ .

Radomir Uljarević sažeo je u knjigu kratkih priča „Međustanica“ (izdanje Kosmos izdavaštva iz Beograda) devedesetak munjevitih pogleda i viđenja, iskošenih, očuđenih, ironičnih, često komičnih, lirski stegnutih i zgusnutih, često neverovatnih, gotovo fantastičnih. Ali i istinitih kao fotografski snimak sa zvučnim zapisom, ostvarivši tako, po sudu žirija, neobičnu, inovativnu knjigu kojom je obogatio žanr srpske kratke priče. U tu inovativnost ugrađeni su i veoma efektno upotrebljeni primeri iz kolokvijalnog idioma. Neobično, šarmantno, često duhovito, ponekad šokantno, uvek dragoceno i autentično, smatra žiri za dodelu tradicionalne nagrade.

A druga laureatkinja Gordana Đilas iznedrila je toplu, nežnu, snevnu i snovidovnu, evokativnu, duboku i doživljenu, a prividno jednostavnu, pažljivo cikliziranu i komponovanu, astralnu i penovitu pesničku knjigu „Hvatanje mesečine“ (izdanje Narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina). I Đilas, smatra žiri, kao da je izašla iz Ćopićeve „Bašte sljezove boje“, pa njena lirska junakinja, sa svojim brkatim dedom Krajišnikom, u ravnici, hvata mesečinu kako bi oplemenila surovi svet; a lirski glas, u dijalogu sa zvezdom i senkom, prizove i oživi prohujala vremena s preminulim ili minulim ljudima. Pojam zvezde u ovoj zbirci pesama nije goli pesnički ukras nego je veoma dejstven lirski akter, što doprinosi, između ostalog, da predstavlja još jedan originalan pesnički pohod na Mesec, obrazložio je žiri.

Datum uručenja priznanja novim laureatima biće, kako navode iz SANU, saopšten naknadno.

Bonus video: Godišnjica SANU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar