Izloba Jedan minut zauvek Ervina Vurma
Izložba Jedan minut zauvek Ervina Vurma Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ogromno interesovanje publike vlada za izložbom "Jedan minut zauvek" Ervina Vurma koja je otvorena u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu pre tačno mesec dana, saopšteno je iz MSUB-a.

– Nadam se da će to biti ono što vole, u čemu uživaju. Pozivam publiku da gleda moja dela, jer mislim da će iz njih izvući nešto dobro za njih – rekao je za Nova.rs čuveni Ervin Vurm uoči otvaranja izložbe u MSUB pre mesec dana.

I za prvu samostalnu izložbu slavnog austrijskog umetnika u Beogradu, i prvu veliku postavku na Balkanu, ne samo da vlada veliko interesovanje domaće publike, već i posetilaca iz inostranstva.

Postavka „Jedan minut zauvek“ Ervina Vurma, čiji su kustosi Maja Kolarić i Žerome Sans, predstavljena je na svih pet nivoa Muzeja savremene umetnosti. I publici, koja od samog otvaranja učestvuje u Vurmovim interaktivnim radovima, donosi tridesetogodišnji opus jednog od najznačajnijih savremenih umetnika.

Izloba Jedan minut zauvek Ervina Vurma
Izložba Jedan minut zauvek Ervina Vurma, otvaranje  Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Izložbu su još na svečanom otvaranju već posetili i  Džulija Pejton Džons, dugogodišnja direktorka Serpentin galerije u Londonu, trenutno međunarodna direktorka galerije Tadaeus Ropak, Helmut Fridel, teoretičar umetnosti i dugogodišnji direktor i kustos Lenbahhaus u Minhenu, Džulija Hotner, direktorka galerije Köning, profesor doktor Valter Smerling, direktor Muzeja Küppershmüle za modernu umetnost u Duizburgu i Angela Stief, direktorka bečke Albertine Modern.

A juče su, u društvu Vurma, „Jedan minut zauvek“ pogledali Kler Lili, direktorka engleske galerije Yorkshire Sculpture Park, Majkl Hue Vilijams, direktor Albion Barn galerije u Oksfordširu i Čeri Čeng Ksijao Meng – direktorka privatnog Muzeja u Kini.

Foto: Bojana Janjić/ MSUB

Izložba će, podsetimo, trajati do 9. avgusta, do kad publika može da pogleda, pored jednominutnih skulptura i druge čuvene radove Vurma, kao što su „Uzana kuća“, „Debeli automobil“, „Debela kuća“, apstraktne i performativne skulpture ali i sve one prateće mediji u kojima umetnik kontinuirano radi a čine neizostavan deo njegovog umetničkog rečnika (fotografije, video-radovi, performansi, crteži i slike, nova produkcija).

Ervin Vurm Foto: Bojana Janjić/ MSUB

Vurm je posebno za izložbu u Beogradu izveo novu seriju svojih performativnih skulptura u glini, prema modelima najznačajnijih građevina koje pripadaju jugoslovenskom modernističkom nasleđu Beograda.

Bonus video: Izložba Ervina Vurma