David Albahari Foto:Gerardo Gazia / Avalon Editorial / Profimedia

Ovogodišnji dobitnik Međunarodne nagrade za književnost  "Aleksandar Tišma“  je David Albahari za roman "Danas je sreda“, objavljen na nemačkom jeziku.

 Većinom glasova, međunarodni žiri u sastavu: Peter Handke, Ilma Rakuza, Laslo Marton, Vladislava Gordić Petković i Matijas Enar, odlučio se za roman Davida Albaharija.

U saopštenju žirija, koje potpisuje Vladislava Gordić Petković, navodi se: “Albahari  je autor impresivnog pripovedačkog opusa koji nastaje već punih pola veka;  koliko god posvećen intimističkim analizama nestabilnog postmodernog identiteta, Albahari obrađuje i mučne teme rata i zločina,  nastojeći da predoči stradanja i patnje u vrtlogu istorije svih onih običnih, malih junakinja i junaka koje odlikuju stoicizam i skrušenost. Tokom devedesetih godina, sastavni deo njegovog proznog opusa postaju, i od tada su stalno prisutni, motivi istorije, izbeglištva, rekonstrukcije individualnog sećanja, konflikti i suočavanja privatnog osećanja sveta i istorijske realnosti.“
Žiriji je primetio da u svetu Albaharijeve proze pripovedna igra svetla i senke neretko čitalačku pažnju usmerava na tišinu i beznađe.
„U nagrađenom romanu „Danas je sreda“ (Heute ist Mittwoch, Schoffling & Co, 2022.) Albahari govori o danas  aktuelnim temama bolesti, starenja, pamćenja i zaborava. Motiv brige o bolesniku koristi se da bi se razvio narativ na temu odnosa pojedinca prema istoriji, oproštaja i pokajanja kao uslova da se duša i um spasu od ništavila. Nadmoćnom većinom glasova, Žiri za dodelu nagrade „Aleksandar Tišma“ odlučio se za roman  „Danas je sreda“, u prevodu na nemački Mirjane i Klausa Vitmana, uveren da David Albahari zavređuje ovo priznanje ne samo zbog toka i opsega svog delovanja u literaturi i kulturi, već i zbog visokog umetničkog dometa  uzbudljivog, raznolikog, čujnog i uticajnog književnog dela koje ostavlja trajan trag u imaginaciji  njegovih čitalaca i poetici njegovih književnih sledbenika.”
Međunarodnu nagradu „Aleksandar Tišma“ za književno-umetničko delo koje je pored maternjeg jezika pisca, objavljeno na engleskom, francuskom ili nemačkom jeziku dodeljuje svake druge godine Fondacija „Aleksandar Tišma”. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa (10.000 evra) i diplome koju potpisuje predsednik Upravnog odbora Fondacije i predsednik Žirija.
Nagradu Davidu Albahariju će uručiti predsednica žirija Ilma Rakuza 24. juna na svečanosti u Matici srpskoj u Novom Sadu.
Bonus  video: podcast Snaga uma i Marko Šelić Marčelo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar