Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Narodni muzej u Nišu obeležio je danas 90 godina postojanja i rada otvaranjem izložbe pod nazivom "Darodavcima u čast".

Direktorka muzeja Vesna Crnoglavac je rekla da je izložba priređena kako bi se ukazalo poštovanje svima onima koji su omogućili formiranje prvih zbirki, a zatim i njihov razvoj. Podsetila je da Narodni muzej u Nišu trenutno raspolaže sa 48.000 eksponata, a značajan broj predmeta stigao je u muzej kao poklon.

– Naša istorija, kako grada, tako i muzeja je burna. Veliki broj građana i ne zna da je Narodni muzej stradao 1944. godine u bombardovanju i da smo, nažalost, doživeli sličnu sudbinu i 1999. godine, kada je pogođen objekat u kome su bili depoi i kada je oštećen veći deo eksponata – kazala je Crnoglavac na otvaranju izložbe u galeriji Sinagoga dodajući da je najveći broj predmeta kojim raspolaže muzej nedostupno zbog toga što muzej ima problem sa prostorom.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Crnoglavac je takođe podsetila da se ta ustanova stara o tri spomenika kulture od izuzetnog značaja, Medijani, Memorijalnom kompleksu „12. februar“ i Ćele kuli.

– Prošle godine bilo je preko 90.000 posetilaca naših objekata, a u ovoj godini, do sada imamo već oko 30.000 poseta – kazala je.

Prema njenim rečima, najposećenija za sada je Ćele kula, ali imajući u vidu da je Medijana otvorena nedavno i da zaista beleži sjajnu posetu, sigurno će se izjednačiti ili možda čak preći posetu Ćele kule.

Viši kustos Narodnog muzeja Niš Bojana Milenković kazala je da izložba „Darodavcima u čast“ predstavlja rezultat rada 14 kustosa te ustanove.

– Zastupljeni su pokloni iz svih zbirki zajedno sa pričom o darodavcima, zajedno sa pričom o samim predmetima. Veliko blago koje se nalazi u našim depoima od danas je ovde pred posetiocima – istakla je Milenković.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Ona je kazala da je na izložbi oko 160 eksponata iz različitih zbirki, raspoređenih po ideji kustosa.

– Pratili smo priču jednog svakodnevnog života i istorije našeg grada i probali da istaknemo predmet kao ono što čini muzej, pogotovo predmet kao poklon, jer da nije poklona muzej bi bio značajno siromašniji – izjavila je Crnoglavac.

Prema njenim rečima, najznačajniji darodavci su svakako oni od kojih je muzej nastao, a to su osnivači muzeja Aleksandar Nenadović, Borivoje Gojković, Borivoje Popović i Adam Oršić Slavetić.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

– Svakako treba pomenuti Vladimira Domazeta koji je poklonio statuu Jupitera. To je jedan od najznačajnijih eksponata koji muzej čuva. Tu su i praistorijski predmeti koje je poklonila učiteljica Milica Babović iz sela Katun – naglasila je Milenković.

Otvarajući izložbu gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da podatak da muzej u svojim deopoima ima 48.000 predmeta nagoni čoveka na razmišljanje šta je rađeno svih prethodnih godina i da li je to što je u depoima moglo da se pokaže.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

– Prošle godine ste nam dali zadatak da otvorimo Medijanu što smo i uradili, a sada ste nam dali zadatak da napravimo muzej i ja sa vama sada želim da podelim jednu zaista fantastičnu vest da smo posle godinu i po dana uspeli da sa Ministastvom odbrane dogovorimo kupovinu parcele za novu zgradu muzeja – istakla je Sotirovski.

Prema njenim rečima, muzej će biti građen na parceli u samom centru grada, nedaleko od Galerije Sinagoga. Ona je kazala da će već za nekoliko nedelja biti raspisan konkurs za izbor projekta zgrade muzeja. Izložba „Darodavcima u čast“ besplatna je za posetioce, a biće otvorena do kraja maja.

Bonus video: Zakoračite u blistavi um Mileve Marić Anštajn – Izložba u Novom Sadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar