Darinka Matić Marović Foto: Printscreen/YouTube/RTS

Darinka Matić Marović, dirigentkinja i profesor emiritus Fakulteta muzičke umetnosti, preminula je u Beogradu u 83. godini, preneo je RTS.

Darinka Matić Marović nekadašnji rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu i dekan Fakulteta muzičke umetnosti. Kao dirigentkinja vodila je horove Kolegijum muzikum i „Obilić“ i za 45 godina karijere dirigovala na više od 10.000 koncerata. Bila je prva žena rektor u Srbiji, a na mestu dekana Muzičke akademije bila je čak pet mandata.

Rođena je u Herceg Novom, kao ćerka oficira vojske Kraljevine Jugoslavije, nestalog tokom Drugog svetskog rata. Gimnaziju i muzičku školu završila je u Kotoru, a potom u Beogradu diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti 1959. godine na nastavnom odseku.

Kada je 1971. godine osnovan Kolegijum muzikum, Darinka Matić Marović bila je postavljena za dirigenta, a deceniju kasnije postala je i zvanični glavni dirigent Akademskog hora „Obilić“.
Nastupala je sa brojnim orkestrima u zemlji i inostranstvu, a dirigovala je u više od 40 zemalja sveta, u najprestižnijim dvoranama poput Karnegi hola ili salcburškog Mocarteuma.

Savez estradno-muzičkih umetnika nagradio je Darinku Matić Marović 2018. godišnjom Nacionalnom nagradom.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare