Podeli:
Darinka Matić Marović Foto: Mihajlo Pribišević

Sve Darinka stigne, a kad, pojma nemam, govorio je suprug Darinke Matić Marović (1937-2020) koja je preminula danas .

Njen otac Branko Marović, oficir Kraljevine Jugoslavije, jednoga dana za vreme Drugog svetskog rata u njenom rodnom Kotoru, rekao je ženi da ide nešto da obavi u gradu, izašao je iz kuće i – više ga nisu videli. Majka Zora je ostala da čeka, podizala ćerku Darinku i sina Stevu, ali moglo se samo pretpostaviti da joj je muž odveden u zarobljeništvo iz kojeg se nikada nije vratio.

“Poznavanje muzike je aristokratska norma”, govorila je Darinki njen majka i odvela je na privatne časove klavira kod svoje prijateljice. Svirala je klavir, plivala, bila gimnastičarka dok nije čula kako joj prilikom jednog skoka puca kost u levoj ruci. Kao student Muzičke akademije u Beogradu, da bi mogla da se izdržava, radila je kao saradnik u baletskoj školi Lujo Davičo, a istovremeno je igrala folklor u KUD Branko Krsmanović. Bila je solista, igrač i pevač, zavolela je ovaj ansambl i tu ostala. Sa Krsmancem je obišla ceo svet. Na jednoj turneji provela je osam meseci, imali su 184 koncerta.

Darinka Matić Marović/Foto: Mihajlo Pribišević

Na inicijativu svog profesora Vojislava Ilića osnovala je ženski akademski hor Collegium musicum koji je bio sastavljen od studentkinja Fakulteta muzičkih umetnosti. Završila je dirigovanje i klavir, a prve horske uspehe imala je sa horom muzičke škole Stanković.

Darinka Matić Marović bila je prva žena dirigent u Jugoslaviji, prva žena dekan na Fakultetu muzičke umetnosti, prva žena rektor Univerziteta umetnosti (u četiri mandata). Za više od četiri decenije postojanja hora Collegium musicum ona je s njim obišla ceo svet. Bili su Moskvi, Meksiku, Rimu, San Francisku, Lenjingradu, Parizu, Lisabonu, Madridu, Nju Delhiju… gostovali su i u njujorškom Karnegi holu.
Samo jednom je ispoljila svoju stranačku pripadnost, tada vladajućem SPS. Izgubila je na izborima i svom protivkandidatu, demokrati, čestitala i poželela uspeh. Kada su studenti 1996/97. protestovali zbog krađe na izborima i tražili od nje da im se pridruži, kazala je: „Podržavam vaše pravo da slobodno izražavate svoje mišljenje, a vi podržite moje pravo da ne zauzimam političke stavove.“

Po prirodi je bila optimista, nije pušila, nije pila alkohol, kafu, retko je gledala televiziju, spavala je četiri do pet sati dnevno. Njen pokojni muž Branislav Matić, profesor književnosti, umeo je da kaže: „Sve Darinka stigne, a kad, pojma nemam.“

(Iz knjige “Izuzetne žene Srbije”, Zepter Book World, 2016)

Komentari

Vaš komentar