Daria Lorenci Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Drugi dan takmičarskog programa Festa donosi jedan glumački biser – ulogu Jasne, žene koja se vraća u rodnu Hrvatsku da brine o bolesnoj, autoritativnoj majci – u tumačenju Darije Lorenci-Flac u filmu „Mater“ Jure Pavlovića. 

Darija Lorenci-Flac (43), vrsna pozorišna i filmska glumica rođena u Sarajevu, čitav film nosi na svojim plećima, zbog čega je, kako se moglo čuti među novinarima nakon projekcije, „zaslužila tri Oskara“.
Na konferenciji za medije održanoj u okviru 48. Festa – film „Mater“ je u glavnom programu – Daria je priznala da je tek na kraju saznala kako je Jure koncipirao film. No, za nju je daleko veći izazov od krupnog kadra bio tempo snimanja, „lagan ali dubinski i intenzivan“, pošto su tokom jednog dana snimane samo jedna ili dve scene.

– U toku celog tog dana morali ste da ostanete dosledni istraživanju, ostati na liniji toga što želite izraziti, a u biti ni mi sami nismo bili sigurni šta želimo, jer je naše snimanje bilo putovanje i traženje. Nismo ušli s jasnom vizijom. Možda je reditelju i bilo jasnije, ali ja sam ga sve vreme pitala, čekaj, o čemu se ovde zapravo radi? Naravno da sam znala iz scenarija, ali me je interesovalo u smislu nekog krajnjeg, emotivnog cilja scene. To je bilo istraživanje i pitanje procesa – rekla je Lorenci Flac, istakavši da sumnja da će se ikada više suočiti sa jednim takvim izazovom.

Projekcije

Film „Mater“ je na programu Festa večeras (19:30) i sutra (12) u Sali 1 Kombank dvorane a 3. Marta u 21h u Sali 6.

Ceo proces uporedila je sa maratonom.
– Ja ne trčim maratone, iako je sada to moderno, ali sam nekada dugo hodala i pretpostavljam da je ovaj film jedna specifična filmska disciplina koju smo prošli a koja zahteva specifičnu psihičku kondiciju i poverenje u to trajanje i samog sebe i reditelja – objasnila je glumica, inače bivša supruga slovenačkog reditelja Jerneja Lorencija.

„Mater“ je prvo dugometražno igrano ostvarenje Jura Pavlovića. Za kratki film „Piknik“ dobio je evropskog Oskara.
– Volim u šali da kažem da sam o odnosu oca i sina napravio kratki film, jer je to mnogo jednostavniji odnos, a da mi je za odnos majke i kćeri trebao celovečernji – izjavio je Jure.

Glumica koja tumači Jasninu majku, Neva Rošić (84), legenda je Zagrebačke akademije na čijoj klasi je bila i Darija. Dve decenije kasnije došlo je vreme da „odmeri snage“ sa bivšom profesorkom.

Daria Lorenci i Neva Rošić u filmu „Mater“ Foto: Fest/Promo

– Neva je mit, institucija. Kada sam upisala Akedmiju kod nje to je bilo kao da ti je neko rekao da ćeš videti dragog boga. Tolika je aura i strahopoštovanje oko njenog dela i imena. Bila mi je izvanredan profesor u smislu da je jako dobro znala da me pusti na miru i dopusti da se razvijam u odnosu na emotivnu specifičnost koju sam nosila i pokazivala u radu a koju mi je dopustila da zadržim. Jer, takve ljude kao što sam ja možeš lako da ometeš – istakla je Daria, koju naša publika zna i iz filmova „Asimetrija“, „Agape“, „Oprosti z kung fu“…
Kada se našla sa profesorkom ispred kamere, osećala se odraslijom, „što je dobro došlo za komunikaciju“ i bio je „izvrtsan nastavak procesa“. Uprkos godinama (84), Neva je ostala fascinantno mlada, kaže njena učenica.
Upitan da li ih je „pustio da se igraju“, Jure je odgovorio da je ipak malo usmeravao proces, ali da su obe dale mnogo od sebe u svoje likove, što se u filmu i oseća.

Goran Marković i Jure Pavlović, susret na Festu Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tokom filma postepeno otkrivamo da je Anka bila veoma stroga majka i da Jasna i dalje nosi traume zbog toga. Ona sada živi u Nemačkoj, gde ima svoju porodicu, ali uprkos hladnom odnosu sa majkom ne može tek tako da je stavi u starački dom i vrati se suprugu i deci. Iako se dešava u Hrvatskoj, priča kao da je „prepisana“ iz nekog srpskog miljea. „Mater“ je plod regionalne saradnje; snimljen je u koprodukciji Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Francuske.
– Za mene je ovo i priča o ljudima koji su otišli trbuhom za kruhom i čiji su roditelji ovde stari. Mi nigde više ne pripadamo. Za mene je „Mater“ i film o tome – izjavila je srpska producentkinja Biljana Tutorov.
Ona je najavila da trenutno sa Pavlovićem radi na veoma ambicioznom filmskom projektu o poslednjim danima Jugoslavije kroz priču o poslednjoj košarkaškoj reprezentaciji te zemlje.