Foto: Shutterstock

Jedan od najuticajnijih muzičkih portala Pičfork spojiće se s američkim magazinom za muškarce "GQ", a rezultat ovog poslovnog "poduhvata" su silni otkazi.

Medijska kompanija „Condé Nast“ najavila je promene u svom poslovanju, koje se tiču čuvenog sajta za muziku. Naime, Pičfork će ubuduće biti deo magazina „GQ“, iako po svojoj provinijenciji veze nema s tim. A kao kolateralna šteta jučerašnje odluke ove kompanije su mnogi novinari, recenzenti, urednici koji su ostali bez posla.

I ovakav potez je dočekan s tugom, očajem, kategoričnim osudama…

Foto: Promo

Pičfork (Pitchfork) je osnovan 1996. godine kao nezavisni muzički blog u američkoj državi Minesoti. Ali, vrlo brzo nametnuo se kao jedna od najcenjenijih nezavisnih muzičkih publikacija. Naročito su se izdvajali po oštrim muzičkim kritikama. Mnogi ugledni muzičari širom sveta strepeli su čak od kritika svojih izdanja u Pičforku. Utrkivali su se i da govore za Pičfork, da budu sagovornici u mnogim temama koje je ovaj internet magazin pokrivao, da učestvuju u specijalima…

No, 2015. godine dolazi do promene vlasništva u Pičforku. Uticajni sajt kupila je medijska kompanija „Condé Nast“ sa sedištem na Menhetnu, čija štampana i digitalna izdanja, od „Voga“, „Nujorkera“, do „Glamura“ ili „Veniti fera“ godišnje privlače više od 400 miliona čitalaca.

Ključne ličnosti u ovoj medijskoj kompaniji danas su Rodžer Linč i Ana Vintur, višedecenijska urednica „Voga“. I dok niko iz kompanije „Condé Nast“ nije želeo javno da komentariše promenu vlasništva u Pičforku, po društvenim mrežama može se videti mejl koji je Vinturova poslala zaposlenima, i u kojem se navodi:

„Nastavljamo s evolucijom strukture Pičforka tako što čitav tim prebacujemo u GQ organizaciju“. U mejlu se dodaje da će „neke od kolega iz Pičforka napustiti danas kompaniju“, s tim što se ne precizira koliko tačno. No, Vinturova jeste potvrdila da među onima koji odlaze jeste i glavni urednik Pičforka Puja Patel, piše BBC.

Foto: Promo

I neki od onih koji su ostali bez posla o tome su obavestili javnost putem nekadašnjeg Tvitera, sad znanog kao X. Tako je novinar Mark Hogan, koji je počeo da piše za Pičfork 2004, napisao kako je svestan toga da „muzičko novinarstvo ne može da se poredi s operacijom mozga, ali da je bio privilegovan što je mogao da radi stvari na koje je ponosan, s neverovatnim kolegama“, na kraju navevši:

– Danas sam dobio otkaz.

Džil Mejps, urednica fičera u Pičforku, potvrdila je takođe na ovoj društvenoj mreži da je „žrtva masovnog otpuštanja“.

Ugledna američka novinarka i publicistkinja Amanda Petrušić, koja inače piše o muzici u „Njujorkeru“ navela je da „ne bi imala karijeru bez Pičforka“, dodavši:

– Verovatno ne bih znala mnogo o muzici. Čini mi se kao da je ovo posmrtno zvono za muzičku kritiku kao formu. I očajna sam zbog svojih divnih kolega i prijatelja.

Sindikati „The Pitchfork Union“ i „The News Guild of New York“ osudili su u saopštenju spajanje ova dva potpuno različita medija:

– Novinari, urednici, reporteri, istraživači i svi oni ljudi koji tvore nagrađivano muzičko novinarstvo u Pičforku zaslužili su bolje od toga da ih tretiraju kao nekog za jednokratnu upotrebu.

Oglasili su se i muzičari, nakon vesti da će Pičfork ubuduće obitavati u okviru muškog magazina. Producent Dan le Sak, koji je sad već daleke 2008. dobio ocenu 0,2 od mogućih deset, nikad se na to više nije osvrtao, ali zato jeste na nemilu budućnost Pičforka, izjavivši:

– Pustošenje Pičforka užasna je vest za sve muzičare. A to kažem ja, ponosni vlasnik verovatno najniže ocene na tom sajtu ikada… Bez obzira da li se slažete s kritičarom, koji ocenjuje vaše izdanje, muzici je neophodno više novinara, a ne manje.

I Pičfork je tako samo poslednji u nizu specijalizovanih muzičkih medija koji je „stradao“. Nije zgoreg podsetiti da je pre gotovo četiri godine magazin „Kju“ (Q), jedan od kamena-temeljaca muzičkog novinarstva ostišao je u istoriju posle 34 godine, dok je još jedan čuveni časopis NME prestao da izlazi u štampanom izdanju 2018. i nastavio da postoji samo u digitalnom obliku.

Bonus video: Exit

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar