Skulptura Arpad Pulai autor rada i fotografije

Umetnički prevrat je tema 52. Majske izložbe ULUPUDS-a, koja će biti otvorena danas u 19 časova, i trajaće do 30. oktobra. Na izložbi će učestvovati 117 autora.

Izložba, čiji je kustos Iva Leković, održava se u bioskopu Balkan, u saradnji sa Fondacijom Saša Marčeta i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Radove će izložiti čak 109 umetnika, među kojima su i Aleksandar Kelić, Tatjana Koraksić, Dragana Kuprešanin, Vukica Mikača, Dominika Morariu, Danijela Paracki, Arpad Pulai, Lucija Tomičić, David Vartabedijan, Jugoslav Vlahović, Sonja Žugić, Larisa Županjevac Nikolić i drugi. Učešće su uzeli i umetnici iz regiona – Miloš Dekić, Adnan Hajrulahović Sanda Stanaćev.

Prema rečima autorke Ive Leković tema sugeriše da dugo ustaljen mit o povezanosti umetnosti i slobode počinje da se ruši, dok umetnost postaje pitanje odgovornosti za ukupan dizajn života, samim tim i budućnosti:

Plakat za 52. Majsku izložbu, Foto: Promo

– Polazeći tako od prevrata, koji uvek teži određenoj slobodi, na kraju dolazimo do odgovornosti, lične i umetničke – kaže autorka.

Izložba je najavljena uz konstataciju da je odlika izložbe individualni pristup umetnika u raznovrsnim medijima, tehnikama i oblastima delovanja, odnosno već svakodnevnim introspektivnim umetničkim prevratima.

Iako od prošle godine ima regionalni karakter, ovogodišnje izdanje Majske izložbe će biti organizovano u smanjenom obimu zbog vanrednih okolnosti izazvanih koronavirusom.

Broj posetilaca će biti ograničen u skladu sa odredbama Kriznog štaba i u skladu sa propisanim merama. U okviru pratećih manifestacija biće održana multimedijalna predavanja i tribine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar