Jonas Bendiksen - The Veles Foto:Vizualizator

Festival fotografije Vizualizator biće održan od 15. novembra do 7. decembra pod sloganom - Da li veruješ svojim očima, saopštili su organizatori.

Fokus ovogodišnjeg festivala jeste uticaj veštačke inteligencije na fotografiju i medije, a tokom manifestacije biće održane izložbe, javne tribine i predavanja u kulturnim centrima, muzejima i galerijama Beograda.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za 15. novembar u UK Parobrod, kada će biti otvorena izložba fotografa Magnuma Jonasa Bendiksena, poznatog po kontroverznoj knjizi „The Book of Veles“, koja je nastala tokom predsedničke kampanje u Sjedinjenim Američkim Državama 2016. godine, a pokrenula je debatu na svetskom nivou o upotrebi veštačke inteligencije u medijima i generisanju lažnih vesti.

Foto:Vizualizator

Šok je ove godine izazvao nemački fotograf Boris Eldgasen, kada je odbio prestižnu nagradu Sony World Photography Awards uz obrazloženje da je pobednička fotografija generisana veštačkom inteligencijom. Upravo će to biti predmet debate u okviru Vizualizatora, a festival će 18. novembra u UK Parobrod ponuditi i radove Eldgasena na izložbi „Pseudomnesia“, koju čine slike generisane veštačkom inteligencijom. 

Boris Eldagsen – PSEUDOMNESIA Foto:Vizualizator

Prva međunarodna konferencija o uticaju veštačke inteligencije na fotografiju i medije u fokus stavlja promene medijske komunikacije i opasnosti od manipulacije medijskom fotografijom biće održana 15. novembra u 17 časova u UK Parobrod. Razgovaraće svetski autoriteti iz oblasti fotografije i medija, koji dolaze iz osam zemalja, – i to: Jonas Bendiksen (Norveška), Boris Eldgasen (Nemačka), Stefano de Luigi (Italija), Nuno Ricou Solgado (Portugal), Carine Van Gerven (Belgija) i Zvezdan Mančić (Srbija).

Stefano De Luigi – Blanco Foto:Vizualizator

U Muzeju primenjene umetnosti će 16. novembra biti održana radionica, a onda i otvorena izložba „Blanco“, italijanskog fotografa Stefana de Luigia, člana agencije VII i četvorostrukog dobitnika priznanja World Press Photo. Narednog dana beogradska publika biće u prilici da se upozna sa radovima Koena Suidgeesta, kako kroz radionicu, tako i na izložbi koja će biti postavljena u Galeriji Nikola Radošević. U UK Parobrod će 22. novembra biti priređena i izložba domaćeg autora Brace Nadeždića, kao i radovi izabrani u okviru konkursa Press Photo Srbija 2023 sedam dana kasnije. U Kući Đure Jakšića 21. novembra biće postavljena izložba radova Sabolča Dudaša, a na istoj lokaciji biće izloženi i radovi belgijskog fotografa Josa Verhoogena, koji će takođe održati radionicu pred otvaranje izložbe 30. novembra. U Galeriji Nikola Radošević 23. novembra biće otvorena izložba radova domaćeg fotografa Predraga Uzelca, a 1. decembra i fotografije studenata Fakulteta dramskih umetnosti sa Odseka za kameru. Izložba domaćih radova nastalih pod okriljem Foto saveza Srbije biće otvorena u Kulturnom centru Vlade Divljan 26. novembra.

Bonus video: Miša Obradović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar