Foto:TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ; promo logo

Sramota je da prepustimo Filharmoniju onima koje kultura ne interesuje, a Beograd nervira jer želi da smeni one koji ga uništavaju, konstatuju iz SSP-a.

Nakon što su se članovi Beogradske filharmonije pobunili uoči koncerta na Kolarcu u petak uveče, apelujući da se reši v.d. stanje u ovoj ustanovi, da se povećaju sramno male plate, ali i da se konačno pristupi izgradnji davno obećanog zdanja ove ustanove, ponovo se saopštenjem oglasila Stranka slobode i pravde, ovaj put ispred opštinskog odbora Vračar.

„Da li ste vi, gospođo ministarko Gojković, bivši gradonačelniče u pokušaju Šapiću i Vučićeva predstavnice u UO Beogradske filharmonije, čuli za Zubina Mehtu? Taj Zubin Mehta, jedan od najboljih dirigenata, više puta je dolazio u Beograd da svira sa mojim poštovanim kolegama filharmonistima. Za njegove koncerte zna ceo svet. Za muku Beogradske filharmonije do pre neki retko ko je znao, a vlast je bilo baš briga. Da je drugačije, ne bi svirali u odelima starim dvadeset godina, sa platama koje su neuporedivo manje nego što ih ima bilo ko u regionu i Evropi, sa vd direktorom koji kaže: ‘Evo samo što nije’, sa neobaveštenom članicom upravnog odbora koja se pravda putovanjima, i sa Vučićevim lažnim obećanjem o izgradnji nove koncertne sale, čiji rok je prošao pre tri godine“, poručuje Dragan Ristevski iz SSP.

U saopštenju se citira i poznata Čerčilova rečenica o značaju kulture.

„Čerčil je zapitao svoj ratni kabinet: ‘Kada su mi predložili smanjenje budžeta za kulturu, šta ćemo onda da branimo?’ Ja danas pozivam sve da pomognemo Beogradskoj filharmoniji, jer je sramota da je prepustimo onima koje kultura ne interesuje, a Beograd nervira jer želi da smeni one koji ga uništavaju“, zaključuje se u saopštenju opštinskog odbora SSP.

Podsetimo, ministarka kulture Maja Gojković je juče izjavila da je nova zgrada Beogradske filharmonije planirana za projekat 2027, i da iza toga stoji Ana Brnabić.

Bonus video: Beogradska filharmonija dovedena na rub egzistencije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare