Foto: Promo/Motovun film festival

Jedan od najzanimljivijih festivala u regionu i dalje se održava u istarskom gradiću Motovunu, s tim što ove godine ima i svoj nastavak u Gorskom kotaru.

Sećate li se scene ženidbe Baneta Bumbara u besmrtnoj seriji Grlom u jagode? Bane i Biljka reći će jedno drugom „da“ u Motovunu, jednom od najlepših mesta bivše nam države, gradiću na vrhu brda u unutrašnjosti Istre. Grlom u jagode snimana je 1975, režiju potpisuje Srđan Điđa Karanović, a po svom i scenariju Rajka Grlića.

Upravo će Grlić, uz Igora Mirkovića, biti jedan od osnivača pomenutog filmskog festivala sad već daleke 1999.

Dvadeset i četiri godine kasnije, Motovun film festival i dalje je živ, zdrav i dobro mu ide, hvala na pitanju. S tim što će se ovog leta, osim originalne lokacije u Motovunu od 22. do 24. jula, održavati na još jednoj adresi – u Gorskom kotaru od 26. do 29. jula.

Ono što je oduvek bio najjači adut ovog neodoljivog festivala, osim nenadmašne prirode i atmosfere koju prave posetioci, jesu naravno filmovi. Pa da pogledamo šta nas to očekuje ove godine.

Kako se može videti na sajtu Motovunskog filmskog festivala, otvoriće ga najnoviji film Akija Kaurismakija Palo lišće, koji je premijeru imao na ovogodišnjem Kanu.

„Desetog avgusta 1999. dogodila se prva projekcija u Motovunu. Bio je to film Juha Akija Kaurismakija. Tako smo krenuli u našu pustolovinu programa koji će promovisati autorske filmove, filmove s dušom, filmove kakve volimo. Dvadeset i pet godina kasnije, program na motovunskom trgu ponovo otvaramo s Kaurismakijem i prelepom ljubavnom pričom koja se oslanja na njegovu proletersku trilogiju“, kaže i dalje jedan od direktora festivala Igor Mirković.

Na njegove reči nadovezuje se Inja Korać, još jedan od selektora MFF.

„Britanski film Buntovnica redateljice Charlotte Regan o dvanestogodišnjoj kradljivici bicikala Georgie, koja socijalnoj službi laže da živi s ujakom Winstonom Churchillom, osvojio je glavnu nagradu na ovogodišnjem Sandensu. Njenog tatu glumi Harris Dickinson, zvezda prošlogodišnjeg hita Trougao tuge. Srebrna izmaglica, emotivan holandski queer film Sache Polak stiže s nagradom Teddy s Berlinalea, dok je Psi, film redatelja Kamala Lazraqa o ocu, sinu i mafijaškoj otmici u predgrađu Casablance, ovenčan nagradom žirija u programu Izvestan pogled u Kanu“, otkriva Korać.

I to nije sve.

Poljski Hleb i so Damiana Kocura, film koji spaja mladalačke kvartovske zabave, perspektivnog pijanistu i sukob s imigrantima, osvojio je posebnu nagradu žirija u programu Horizonti festivala u Veneciji, dok je nagradu za najbolji scenario u istom programu odneo čileanski kandidat za Oscara – Blanquita Fernanda Guzzonija, film o političkom seks skandalu iskorištavanja nezbrinute dece.

Magijsko-realistično putovanje između živih i mrtvih donosi Himera, novo ostvarenje predvodnice italijanskog autorskog filma Alice Rohrwacher, dok rediteljka Charlotte Le Bon svojim dugometražnim prvencem Jezero Falcon predstavlja poetičan prikaz turbulentnog vremena između detinjstva i adolescencije.

Nulti lipnja, izraelska drama Jakea Paltrowa, brata poznatije Gwineth Paltrow, prikazuje trenutak koji je dramatično promenio poimanje Holokausta i sećanje na njega. Urnebesnu satiru sveta mode i krimića, koja se događa na glamuroznom regionalnom frizerskom takmičenju, donosi Meduza Deluxe, dugometražni debi Thomasa Hardimana.

„Birajući filmove za ovu godinu, uočili smo da se filmski svet snažno decentralizira, pa i u našem glavnom programu imamo do sada neviđenu geografsku širinu, uz sjajne filmove iz Maroka, Indije, Kazahstana, Izraela, Čilea… Specifičnost ove godine su i distopije kojima otvaramo i zatvaramo program na Petehovcu, kao i mnogo vrlo jakih queer filmova, od sasvim malih do onih nagrađenih na najvećim festivalima“, kaže selektorka glavnog programa Milena Zajović.

Pažnju privlači i prvi češki SF u poslednjih 40 godina, Reset, dugometražni prvenac Roberta Hloza, koji se događa u bliskoj budućnosti u kojoj svako ima pravo na novi život u slučaju neprirodne smrti. Zanimljivu apokaliptičnu eko-dramu Suša, o trogodišnjoj nestašici vode u Rimu, donosi, pak, stari motovunski znanac Paolo Virzì.

Paloma, debitantski film Brazilca Marcela Gomesa, romantična je priča o transrodnoj ženi u potrazi za samoodređenjem. Sjajna drama Plavi kaftan rediteljke Maryam Touzani, inače marokanski kandidat za Oscara, dočarava neizrečenu psihoseksualnu napetost između triju glavnih likova – supružnika koji vode trgovinu tradicionalnom odećom i njihovog šegrta.

Gorski luk je kazahstanski film za dobro raspoloženje o bratu i sestri koji traže „zlatnu viagru“ za svog oca, dok su korupcija i pristranost unutar indijskog obrazovnog sistema ogoljeni do kosti u uverljivoj drami Sedamnaestogodišnjaci reditelja Prithvija Konanura.

U intrigantnoj bugarskoj drami Blagina pouka Stefana Komandareva fokus je na učiteljici u penziji koja zbog prevare gubi životnu ušteđevinu te prihvata ponudu za sumnjiv posao. S nagradom festivala u Annecyju dolazi Slepa vrba, usnula žena, animirana adaptacija kratkih priča Harukija Murakamija u režiji Pierrea Földesa.

U programu su i dva hrvatska filma – Escort nedavno preminulog Lukasa Nole i Hotel Pula dugogodišnjeg člana motovunske ekipe Andreja Korovljeva. Srpski reditelj Radivoje Andrić vraća se u Motovun filmom Munje: Opet!, novim nastavkom svog velikog hita snimljenog pre dve decenije.

Najbolji film ovog programa i ove godine postaje kandidat za nagradu Evropske filmske akademije, a najbolji hrvatski film dobija nagradu Corto Montonese koja će biti dodeljena u Motovunu. Za nju konkurišu četiri premijerna naslova: Mali val Filipa Peruzovića, Espi Ivana Grgura, Bruna, zimus Marka Bičanića, te Most Jakova Nole.

Uz sjajan glavni i kratki program, gledaoci mogu očekivati i mnogo propratnih sadržaja. Program Lost & Found posvećen je svim ‘izgubljenim’ i neprežaljenim filmovima Motovun Film Festivala koje su selektori proteklih godina žarko želeli da uvrste u program, ali okolnosti su htele drugačije. Uz to, na meniju je čitav niz posebnih projekcija, a među njima i ona serije Kapelski kresovi, snimane u Gorskom kotaru, u kojoj glumi Zdenko Jelčić, ovogodišnji dobitnik Nagrade 50 godina. Sve prati i bogat muzički program koji će biti uskoro objavljen.

Motovun u Istri
Motovun u Istri; Foto: Uwe Gernhoefer / Panthermedia / Profimedia

„Važno je naglasiti da su programi u Motovunu i Gorskom kotaru različiti, tako da ima smisla i dovoljno ponuđenih noviteta za one koji se odluče s nama biti na oba brda. Ako se Motovun pamti po toplim letnim noćima, našu novu avanturu u Gorskom kotaru vidimo kao dnevno, ali i večernje događanje. Od deset ujutruo kreću projekcije, upotpunjene sadržajima kakve nudi izlet u prirodi: radionice, pešačke ture, iskustvo izleta u planini. Dugujemo veliku zahvalnost Turističkoj zajednici Kvarnera, koja s nama traži najbolje puteve u predstavljanju skrivenih tajni Gorskog kotara“, objašnjava Igor Mirković.

Ulaznice za oba dela festivalskog programa već su u pretprodaji, a više detalja možete pogledati OVDE.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar