Milan Manić Foto: Privatna arhiva

Ono što nas najviše boli jeste što cirkus nije prepoznat kao grana umetnosti, što je jedna od obaveza Ministarstva kulture da se pozabavi time, kaže za Nova.rs Milan Manić, ispred organizacije Cirkusfera, čiji će se predstavnici pridružiti umetnicima i kulturnim radnicima na protestom skupu ispred Ministarstva kulture da zajedno kao scena definišu naredne korake.

Na ovaj dugađaj koji je zakazan sutra u 12 časova, pozvala je Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (ANKSS), a povod je što je Ministarstvo kulture objavilo, kršeći zakonski rok, rezultate konkursa kojima su „potvrdili potpuni izostanak brige, kompetencija i znanja o sektoru kulture, te potpune nespremnosti za dijalog sa umetnicima i kulturnim radnicima“, a koje navodno zastupaju.

Milan Manić Foto: Privatna arhiva

– Po meni ovo je poziv ministarstvu kulture na dijalog i uključivanje aktera nezavisne scene u procese donošenja odluka o izboru i finansiranju projekata, inicijativa pojedinaca koji grade savremenu umetničku scenu Srbije. I na to ne sme da se gleda kao na nešto što ne postoji, već kao na nešto što okuplja veliki broj umetnika i samim tim zavređuje pažnju i podršku razvoja istih – smatra Manić.

Cirkusferа je orgаnizаcijа zа rаzvoj sаvremenog cirkusа, umetničke аnimаcije, sаvremenog i uličnog teаtrа. Okupljа posvećene mlаde umetnike koji poznаju veštinu žonglirаnjа, mаnipulаciju objektimа, аkrobаtiku, ekvilibrizаm, tehniku klovnа, glumu.

– Nažalost, na cirkus se kod nas gleda sa pežorativne strane a mi se trudimo da ga na profesionalni način prikažemo kao jednu vrstu umetnosti koja je široko rasprostranjena svuda u svetu a kod nas je i dalje svedena na zabavu i svrstana isključivo u radu sa decom i nije u dovoljnoj meri prepoznata kao deo oblasti kulture za šta se mi zalažemo već više od 15 godina – objašnjava naš sagovornik.

Dodaje da se slažu sa proglasom Asocijacije Nezavisna kulturna scena, čiji su član, i da će imati svoje predstavnike sutra ispred Ministarstva kulture.

– Glavni problem je što je budžet za kulturu smanjen, a država bez kulture ne ide. Osnovno načelo napretka civilizacije i jedne države upravo je razvoj kulture a za to je potrebno ulaganje. A kod nas je to toliko srozano da puno tih para ode na ustanove koje treba da budu pomognute ali to treba da se odvoji od nezavisne scene. Mora da se razdvoji institucionalno od nezavisnog, da se podržava odvojeno i to je praksa u Evropi – ističe Milan Manić, koji sa Cirkusferom, između ostalog, radi i festival Cirkobalkana.

Milan Manić Foto: Privatna arhiva

Dodaje da su finansijska sredstva koja se dodeljuju na konkursu umetničkim udruženjima na nezavisnoj i alternativnoj sceni toliko mizerna, da sa njima ne može ništa da se uradi.

– Da li je to samo potkusurivanje tipa – eto, dali smo i njima nešto ili je to strategija da se nezavisna scena uguši ili relativizuje, ne znam. Ali, znam da se svake godine upravo na nezavisnoj sceni na mesečnom nivou proizvede gomila umetničkih produkcija koje su izuzetno zanimljive, inovativne, kvalitetne, govore nešto dublje od puke zabave u koju se cirkus svrstava. Sa te strane mislim da nije u redu da se Ministarstvo kulture tako ophodi prema akterima nezavisne scene u celoj zemlji.

Pored članova Asocijacije Nezavisna kulturna scena, sutrašnjem protestu su se pridružili i članovi Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Bonus video: Ko će pobediti – Veštačka inteligencija ili umetnost?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar