Foto: printscreen/vk.com/video

Kada je pandemija prekinula snimanje njegovog ratnog trilera, reditelj Timur Bekmambetov ubacio je svog glavnog glumca u video igru i završio snimanje sa udaljenosti od 1.200 kilometara pa se postavlja pitanje da li će i drugi autori krenuti za njegvim primerom i u vanrednim okolnostima se okrenuti eksperimentisanju.

Ko kaže da sve mora da se obustavi u filmskoj industriji zbog koronavirusa? Neki reditelji pronalaze načine da nastave snimanje svojih ostvarenja, a jedan od njih je Timur Bekmambetov, poznat van Rusije najviše po ostvarenju „Tražen“ sa Anđelinom Džoli u glavnoj ulozi.

Bekmambetov se našao u sred snimanja svog filma o Drugom svetskom ratu „V2: Escape from Hell“ kada je izbila epidemija virusa korona, pa je kazahstansko-ruski sineasta najpre odložio snimanje, a onda se prošle nedelje odlučio na nesvakidašnji korak i celu scenu snimio u okviru video igre.

Reditelj, kome nije strano eksperimentisanje, planirao je da svoje novo ostvarenje “V2. Escape From Hell” pusti u distribuciju naredne godine i to u dve verzije – horizontalna namenjena bioskopima i vertikalna za mobilne telefone.

Radnja prati Mihaila Devjatajeva, zarobljenog sovjetskog pilota koji predvodi beg iz nemačkog koncentracionog logora otmicom aviona. Priča je bazirana na istinim događajima.

Film „V2: Escape from Hell“, Foto: promo

Bakmambetov je, kako piše “Gardijan”, planirao da scenu borbe snima sa pravim avionima u vazduhu, ali je umesto toga kako bi smanjio svaki kontakt, svog glavnog glumca Pavela Prilućnija ubacio u pilotsku kabinu u Sankt Peterburgu, u kojoj je bio okružen led ekranima, a on je režirao sa udaljenosti od 1.200 kilometara iz Tatarstana.

Led ekrani su emitovali scene iz video igre “War Thunder”, a Prilućni je reagovao na “stvarne” događaje oko sebe koji su proizilazili iz akcije igrača video igre.

Postojala je neka vrsta scenarija, misija je bila obaranje nemačkog bombardera i svi su postupali po uputstvima Bekmambetova.

„Jedan od problema je bio što su igrači bili previše dobri. Prebrzo su ubili Pavela“, uz smeh govori reditelj.

Timur Bekmambetov, Foto: promo/privatna arhiva

“V2: Escape from Hell” je već u startu inovativan, jer je reditelj odlučio da priču o begu sovjetskog ratnog heroja iz koncentracionog logora snima u vertikalnom format kako bi bio prilagođen pametnim telefonima.

“Snimam film o čoveku koji nikad ne odustaje. Imao je svega 30 kilograma kada je pobegao iz logora. Ovo priča je o čoveku koji je uvek uspravan (aluzija na vertikalni format filma, prim. aut.) i nikada ne pada”, rekao je Bakmambetov.

Ovaj postupak je nastavak Bakmambetovog eksprimentisanja nakon prethodnog filma „Profil“ (Profile), drame o britanskom novinaru koji istražuje regrutovanje za ISIS, koji je režirao putem „Skajpa“.

Bakmambetova kompanija “Bazelevs” je razvila aplikaciju “Skrinlajf” (Screenlife) koja omogućava filmskim stvaraocima da putem „Skajpa“, „Fejstajma“ (FaceTime) i četa režiraju iz bilo kog dela sveta. Isti princip je korišćen u trilerima “Unfriended” i “Searching” koje je takođe produciraio Bekmambetov.

Autor objašnjava da je to vrsta virtuelnog filmskog seta kao u slučaju filma “Profil” (Profile) kada je povezivao glumce na razlićitim lokacijama u Londonu i na Kipru.

“Virtuelni život je sada najvažniji deo naših života. To je mesto gde se zaljubljujemo, gde razvijamo svoje nove ideje, gde izdajemo jedni druge. Naravno, bilo bi savršeno kada bi sedeli u istoj sobi, ali sve više prihvatamo ovu vrstu realnosti”, primetio je Bakmambetov.

Film „Tražen“, Foto: Universal Pictures/Allstar

Međutim, nisu svi njegovi eksperimentalni pokušaji bili uspešni, kao sekvence u filmu “Abraham Linkoln: Lovac na vampire” (Abraham Lincoln: Vampire Hunter), a Bakmambetova naklonst eksperimentima često plaši producente pa tako nikada nije snimio poslednji film iz trilogije “Straža” (Watch).

“Profile”, uprkos dobrim kritikama na Berlinskom filmskom festivalu, još uvek nije bio u bioskopima, a Bekmambetov kaže da ima problema da ubedi druge reditelje da koriste “Skrinlajf”.

Scene koje je planirao da snimi tokom zime, završiće na isti način tokom aprila, a na leto će se vratiti tradicionalnijim načinima snimanja na setu.

Takođe, već radi na novom “Skrinlajf” projektu “Tales from Quarantine” sa pričama iz izolacije sakupljenim iz različitih delova sveta.

“Trenutni haos u filmskoj industriji možda podstakne reditelje da budu otvoreniji za eksperimente. Ovaj virus je zaista bitan istorijski moment. Ekonomski ćemo napredovati razvijajući bolje poslove. Politički sistem će se preoblikovati. Nema više sranja”, smatra Bakmambetov.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram