Jelena Lengold/Foto: Dalibor Danilović

Mnogo više bih volela da je to posledica nekoordinacije i neorganizovanosti, kaže Slađana Ilić, članica tročlanog žirija na Nagradu "Miroslav Antić", o buri nakon što je Jelena Lengold javno posumnjala da joj je književno priznanje oduzeto zbog otvorene kritike predsednika Aleksandra Vučića i "njegovih novosadskih epigona".

Tročlani žiri za Nagradu „Miroslav Antić“ za najbolju pesničku zbirku u protekloj godini jednoglasno je odlučio da to priznanje bude dodeljeno Jeleni Lengold za zbirku „Mutni nagoveštaj kiše“. Svo troje, književna kritičarka i spisateljica Slađana Ilić, pesnik i prošlogodišnji laureat te nagrade Bojan Vasić, kao i predsednik žirija Miroslav Radonjić, pozvali su pesnikinju i čestitali joj na priznanju koje je trebalo da bude tradicionalno uručeno na manifestaciji Antićevi dani u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada. Tu idiličnu sliku prekinulo je saopštenje organizatora da se manifestacija odlaže do daljeg zbog nepovoljne epidemiološke situacije, a potom je Jelena Lengold, kada ni dva meseca posle odluke žirija nije saopšteno ime laureata, objavila na društvenim mrežama da je od jednog od članova žirija u neformalnom razgovoru saznala da se „tu desilo nešto čudno“ kada je žiri saopštio njeno ime organizatorima, uverena da se „politika, po ko zna koji put, umešala u odluke kulture“.

Slađana Ilić i Bojan Vasić ističu da je žiri jednoglasno doneo odluku, ali predsednik tog tela Miroslav Radonjić sada insistira na tome da to „nije odluka nego predlog odluke žirija“, koji treba da potvrdi ili odbaci Odbor Antićevih dana. Šta se, zapravo, dogodilo?

Vasić: Zvali smo dobitnicu i čestitali joj svo troje

– Jelena Lengold je, što se mene tiče, dobitnica. Za nju smo glasali i odluka je doneta jednoglasno. Jako lako smo odlučili na tom sastanku da njena knjiga „Mutni nagoveštaj kiše“ kao najbolja dobije Nagradu „Miroslav Antić“ – jasan je Vasić.

On, međutim, ne može da kaže i da li je odluka zvanična, a na pitanje da li misli da je u sve naknadno umešana politika, s obzirom na da se Lengoldova ne libi da javno kaže šta misli, odgovara da „ne želi ništa da spekuliše“.

– Znam da smo glasali na sastanku za koji smo se dogovorili da je konačan, da smo dobili pobednika i da je to to. Zvali smo nakon sastanka Jelenu Lengold i čestitali smo joj. Ne razumem u čemu je problem. Što se tiče mene kao člana žirija i prošlogodišnjeg laureata nagrade, trebalo bi da Jelena Lengold dobije nagradu. Ako smo mi prekršili proceduru, mada ne znam kako bi to bilo moguće, ne treba Jelena Lengold da ispašta zbog toga – kaže Vasić.

„Mi smo članovi žirija, nismo nikakvi predlagači“

Slađana Ilić kaže da je radom tročlanog žirija koordinirala pomoćnica načelnika za kulturu u gradskoj upravi Mirjana Lukić Marinković.

– Gospođa Mirjana Lukić Marinković je prvo pisala meni 18. februara da zakažemo sastanak, sednica žirija održana je 24. februara, a nakon sednice u sali gde smo bili smešteni, došla je i obavestili smo je koga smo izabrali. Pošto se Miroslav Radonjić ne služi kompjuterom, bio je dogovor svih članova žirija da pošaljemo po kraći tekst na mejl Mirjane Lukić, a da ona odštampa naše tekstove i dostavi ih gospodinu Radonjiću i da on uobliči saopštenje kao predsednik žirija. Predsednik žirija nas je odveo na ručak i, govoreći o nagradi, pitala sam ga da li smatra uputnim da, pošto je odluka doneta, pozovemo Jelenu Lengold i obradujemo je. Nije mi ovo prvo žiriranje i uvek kada se žirira, posle odluke žiri uvek pozove tog čoveka da ga obavesti. Niko nije ništa radio na svoju ruku. On mi je rekao: „pa ako imate kontakt s njom, lepo, pa zašto da ne, hajde da je obavestimo“. I pozvali smo je i razgovarali smo sa njom i ja, i Bojan Vasić, i Miroslav Radonjić. Iz ovog aspekta gledano, ispada da je trebalo da mi proveravamo šta se s tim dešava. Po mom i Bojanovom povratku u Beograd, niko nas više nije zvao. Jelena Lengold se javila posle nekog vremena, konstatujući takođe da se ništa ne dešava, a manifestacija je trebalo da bude održana oko 10. marta. Međutim, zbog pandemije, koja se zaista tad zaoštrila, oni su odlučili da to sve odlože. Kasnije, kad sam se čula sa gospodinom Radonjićem, on je rekao obazrivo da mi, zapravo, predlažemo, a da se ta odluka aminuje na sednici Odbora koja ne može da se održi zbog korone, da će to u nekom trenutku biti, ali da ne znaju kada. Pitala sam tad ko bi mogao da ospori tu odluku, kako je do toga došlo, kako je bilo ranije. Član sam žirija, nisam znala da sam predlagač. I on mi je rekao: „Slađana, pa vi sad pričate šta bi bilo kad bi bilo… Ta sednica tek treba da bude“. Ja sam, iz onoga što je on govorio, shvatila da je to prosto stvar forme i zaista niko od nas nije učinio ništa neprilično – priča Slađana Ilić, dodajući da o svemu čuva i prepisku.

Ona napominje da u Novom Sadu „nije bila na izletu, nego na žiriranju“. Na pitanje da li misli da je bilo upliva politike u stav žirija, odgovara:

– Pazite, najiskrenije da vam kažem: mnogo više bih volela da je sve to stvar neke njihove nekoordinacije i neorganizovanosti. To bi mi bilo znatno draže. Svi koji smo bili u žiriju, a pre svega govorim u svoje ime, nismo imali na umu bilo šta drugo osim isključivo vrednosnih kriterijuma knjiga o kojima smo raspravljali. Najdobronamernije uzimam u obzir činjenicu da predsednik žirija ima toliko godina koliko ima, da se ne služi kompjuterom i mejlovima. Stvarno duboko verujem da je gospođa Lukić Marinković to odštampala i odnela gospodinu Radonjiću, da je on uobličio konačno saopštenje i da ga je istoj gospođi dao. Ako zovete nekog u žiri, nije taj čovek predlagač. Što bih išla da predlažem? Ja sam tu pozvana sa aspekta struke. Ko bi onda bio taj neko ko bi osporavao bilo šta? – kaže Slađana Ilić.

Ona dodaje i da joj se, iako je učestvovala u radu mnogih žirija, ovako nešto prvi put dogodilo.

– Mi smo svoj posao završili, a šta se dalje sa tim desilo, treba videti. Želim duboko da verujem da je to stvar „smetnje na vezama“ – zaključuje Slađana Ilić.

Predsednik žirija: Mi predlažemo, Odbor odlučuje

Međutim, ispada da je predsednik žirija, prema onome što sam kaže, Jeleni Lengold čestitao ne na nagradi, nego samo na predlogu žirija da bude nagrađena. Jer odluka, podvlači on, ne postoji, jer nije bilo sednice Odbora „Antićevih dana“.

– Imali smo sednicu žirija, utvrdili predlog odluke koja sad treba da ide pred Odbor „Antićevih dana“. Kad je Odbor „Antićevih dana“ potvrdi ili odbije, onda je ona punovažna, odnosno potvrđena. Oni prihvataju ili ne prihvataju naš predlog. Mi smo zasedali, formirali predlog, došla je zabrana okupljanja zbog korone i „Antićevi dani“ su odloženi. Prema tome, naš predlog nije ni došao do Odbora koji treba da ga prihvati ili odbije. I to je sve – kaže Radonjić.

Miroslav Radonjić
Miroslav Radonjić Foto: Printscreen/YouTube/KCNS

Taj predlog će, kaže on, „biti u materijalima za sednicu Odbora kada bude ukinuto ovo stanje i kada gradske vlasti budu zakazale sednicu Odbora“. Zapisnik o sednici žirija postoji, potvrđuje on, a na ponovljeno pitanje kako to da odluka žirija nije konačna, ponavlja još jednom da „to nije odluka, nego predlog odluke“. Da li je, kao predsednik žirija, predao taj zaključak, obrazloženje, predlog, kako god da se zove, pitamo.

– Pravo da vam kažem, to ne znam. Zapisničar je obavio svoj deo posla i materijal se nalazi, verovatno, u gradskoj upravi za kulturu. Da li je išlo dalje ili nije, ne znam, ali ne verujem da jeste jer nije imalo kome. Kako ako nešto ne radi? To čeka sednicu Odbora. To je predlog odluke – insistira Radonjić.

On potpuno odbacuje svaku sumnju da je bilo upliva politike.

– Ne da ne mislim tako, nego sam siguran. Prvo, niko nije donosio žiriju knjige, nego svako od nas skuplja knjige pesama tokom godine i onda sednemo i razgovaramo. Niko nam ne daje knjige i kaže: obratite pažnju na ovo ili ono. Tako je bilo svake godine. Ne znam koliko sam uspeo da objasnim, ali ima Dis jednu zbirku pesama gde kaže „Mi čekamo cara“. Znate, mi čekamo da se ukine vanredno stanje, hoće li se završiti i šta će dalje biti. Da li će biti usvojen naš predlog ili će, eventualno, biti usvojen neki drugi, to je stvar procedure, ne moje nego Odbora – navodi Radonjić.

Da li će biti sednice Odbora u dogledno vreme, Radonjić nije siguran. Štaviše, ne bi znao da kaže ni kada će „Antićevi dani“.

– Nije utvrđeno ni kada će sednica Odbora biti održana. „Antićevi dani“ su zaustavljeni, a da li će biti ove godine ili dogodine, to ne mogu da vam kažem jer to ne znam – navodi on.

#related-news_1

Znaju, verovatno, u Odboru. Koga bismo mogli tamo da pitamo?

– E, to ne znam. Mislim da oni to neće ni komentarisati. Naime, predsednik Odbora je gradonačelnik (Miloš Vučević, prim. aut), međutim on skoro nikada ne predsedava sednicama Odbora, njegova zamenica je sadašnja predsednica Skupštine (grada) i ne verujem ni da će ona to komentarisati. Ona to primi kao materijal za sednicu, potpiše dnevni red i predsedava sednicom. Ne učestvuje u radu onih koji pripremaju sednicu – kaže Radonjić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predsednika žirija pitamo da li se nekada ranije dešavalo da Odbor odbije odluku žirija.

– Pravo da vam kažem, ne znam. Time se bavim poslednjih pet-šest godina, a Antićevi dani se održavaju duže, tako da ne mogu da kažem. Sve što bih rekao bilo bi nepotpuno, odnosno neistinito – zaključuje on.

Potvrđuje da se čuo sa Jelenom Lengold i da joj je „rekao ono što je rekao žiri“.

– I mislim da je ružno njeno reagovanje. To nije dostojno jedne pesnikinje koja je pristojna, ali neka joj ostane. Mene to više ne zanima – naveo je Radonjić.

KCNS: Nismo dobili nikakvo obaveštenje od žirija

Mejl sa pitanjima uputili smo i pomoćnici načelnika za kulturu u gradskoj upravi Mirjana Lukić Marinković.
„Odbor Manifestacije ‘Antićevi dani’ odluku o Godišnjoj nagradi ‘Miroslav Antić’ donosi na osnovu Pravilnika o dodeli godišnje nagrade ‘Miroslav Antić’. Saglasno članu 4. pomenutog Pravilnika, ‘odluku o dodeli Godišnje nagrade ‘Miroslav Antić’ donosi Odbor Manifestacije ‘Antićevi dani’ na predlog stručnog žirija’. Predlog stručnog žirija, koji je održao samo jedan sastanak, nije stigao do Odbora manifestacije ‘Antićevi dani’ zbog toga što je cela manifestacija morala biti odložena zbog epidemiološke situacije u našem gradu i ograničenja okupljanja (do pet osoba u tom momentu), a sam Odbor broji 13 članova – navela je u odgovoru Mirjana Lukić Marinković.

Na pitanja da li se u istoriji dodele nagrade „Miroslav Antić“ dešavalo da Odbor ne usvoji predlog žirija, kao i na pitanje kako gleda na ocene da je u proces donošenja odluke o laureatu upletena politika nismo dobili odgovore.  

Na telefone Kulturnog centra Novog Sada danas nam se niko nije javljao. Iz KCNS su na napis Jelene Lengold reagovali saopštenjem, objavljenom u „Večernjim novostima“, gde u formi „oštrog demantija“ navode da „Odbor manifestacije i KCNS kao glavni organizator manifestacije nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje od žirija ko je laureat za 2021. godinu“.

„KCNS i Odbor ‘Antićevih dana’ do momenta kada je doneta odluka o odlaganju zbog iz izuzetno nepovoljne epidemiološke situacije nije dobio nikakvo obaveštenje ili zaključak o odluci žirija. Ne postoji bilo kakva zvanična odluka o dodeli nagrade osim eventualno privatnih dojava ili ‘curenja’ informacija na bazi želja pojedinih članova žirija“, navodi se u saopštenju i dodaje da „ako je neko privatno i nezvanično zvao Lengoldovu da je obavesti da je u užem krugu ili da je mogući laureat, to je učinio na svoju ruku i pre okončanja rada žirija, što je nedopustiv propust“.

Kulturni centar Novi Sad
Kulturni centar Novog Sada Foto: google.maps

A Odbor i KCNS, navodi se u istom dopisu, „nemaju saznanja o završetku rada žirija, niti o konačnoj odluci o laureatu, te shodno tome nisu mogli ni na koji način da program manifestacije odlažu iz političkih pobuda, kao ni da nagradu ‘dodeljuju, pa oduzimaju’ jer je nikome nisu ni dodelili“.

Objavu Jelene Lengold prilično ružno nazvali su „insinuacijama i konstrukcijama na osnovu bujne mašte i neproverenih informacija o uplitanju politike u proces odlučivanja o dobitniku nagrade za književno delo“.

„Objava nesumnjivo darovite i relevantne pesnikinje o navodnom oduzimanju nagrade koja nije ni dodeljena, predstavlja jeftin spin kako bi se privuklo malo medijske pažnje i ućario poneki politički poen. U bliskoj budućnosti odluka o laureatu biće doneta na transparentan i nedvosmislen način, a javnost će o tome blagovremeno biti obaveštena“, navodi se u saopštenju KCNS.

Ovo saopštenje je predsednik novosadskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković nazvao „grubim napadom KCNS na Jelenu Lengold“, a sam stil kojim je napisano „nedoučenim i primitivnim obraćanjem KCNS“, ističući u njemu „četiri skandalozna momenta“: ton i rečnik, drsko i besramno vređanje kakvo ne sme biti odnos istitucija kulture prema bilo kome i „eklatantan primer odsustva profesionalnosti“.

„Pozivam rukovodstvo KCNS da objasni kako je moguće da odluka bude donesena, ali ne i ‘ozvaničena’. Šta se to isprečilo između odluke žirija i formalnog ‘obznanjivanja’ ove odluke?“, navodi Novaković.

Jelena Lengold: Cenzura, a mene proglašavaju lažovom 

Za Jelenu Lengold saopštenje iz KCNS primer je „klasičnog botovskog rečnika“. I kaže da joj je „sve jasno“.

– Članovi žirija mene nisu pozvali i rekli da imaju predlog odluke, nego da mi čestitaju jer sam ovogodišnji dobitnik nagrade. I sada Radonjić priča nešto drugo. Dosetio se da u tom statutu postoji stavka da je to predlog, za šta Vasić i Slađana Ilić očigledno nisu znali. Stvar je tu vrlo jednostavna. Oni imaju neku cenzuru od strane Kulturnog centra i oni Kulturnom centru kažu ko je njihov kandidat i nikad se do sada nije desilo da KCNS njima tu odluku ne odobri, jer do sada valjda nisu imali problematičnog kandidata. Kakav je to žiri kome neko telo iznad žirija kaže da im odluka važi ili ne važi. Čemu žiri? Ali, ako ga imaju, onda žiri donosi odluku. Da li postoji zapisnik sa sastanka žirija i da li u njemu piše da su jednoglasno doneli odluku ko je dobitnik? Ako postoji zapisnik i oni su to potpisali, a postoji neko telo koje mimo tog zapisnika odluku na prihvata, onda se zna šta je to. To je cenzura. Ne mogu mene da zbog toga proglašavaju lažovom, jer postoji neko ko u kulturu uvodi neke staljinističke metode. Ja na to ne pristajem. Nije tu samo stvar nagrade, ja sam ih se nadobijala. Čekala sam dva meseca da li će objaviti ili ne, i kad mi je postalo jasno da će oni to razvlačiti do kraja godine i da to toga neće biti ništa ili će da je dodele nekon drugom, možda i da promene žiri – zaključuje Jelena Lengold.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare