Foto: Promo

Ekskluzivna izložba crteža i predstavljanje knjige “Pijin svet” Džulije Pejton-Džons, britanske umetnice, kustoskinje, direktorke galerije, zakazana je za nedelju, 3. septembar u 12 časova, u galeriji X Vitamin.

Publika će u prisustvu autorke, osim crteža koji su objavljeni u knjizi “Pijin svet”, moći da vidi animirani film koji je premijerno prikazan za Međunarodni dan porodice na Piccadilli Lights, Piccadilli Circus u Londonu.

Foto: Promo

U ovoj knjizi, objavljenoj 2021. godine, Džulija Pejton-Džons ispoveda dirljivu priču o životu sa svojom trogodišnjom ćerkom Pijom tokom godinu dana. Ova prelepa serija crteža koju je umetnica stvarala svake večeri kada bi njena ćerka otišla u krevet, sadrži vizuelni dnevnik njihovih života uoči i tokom pandemije. Knjiga je istovremeno i zapis ovog vremena i poklon Piji na koju će se osvrnuti u budućnosti.

Pejton-Džons je najpoznatija po pionirskom radu kao direktorka londonskih galerija Serpentine, gde je dala izuzetan doprinos međunarodnoj kulturi koja joj je donela titulu Dame Britanske imperije. Ali u duši, ona je uvek je bila umetnica. Nakon 25 godina u Serpentine Galleries, hrabro je promenila pravac, postavši majka sa 64 godine, započela novi posao u Thaddeus Ropac, komercijalnoj galeriji međunarodnog priznanja, i vratila se svojim umetničkim korenima.

Foto: Promo

Autorka vidi svoje crteže kao način da prikaže plime i oseke porodičnog života, beležeći događaje i ne-događaje tokom 24 sata.

Knjigu „Pijin svet“ dizajnirao je Mark El-khatib, a izdata je u saradnji Hurtwood Press i Verlag der Buchhandlung Walther und Franz König.

Foto: Promo

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Srbije. Izložba je otvorena do 5. oktobra.

Bonus video: Plava izložba za osobe sa invaliditetom