Foto: Zadužbina Ilije M. Kolaraca

Izložba "Neko fali" Nikole Milekića biće otvorena u utorak, 7. februara u 19 časova u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine.

Uspomene i događaji koji su se desili, doživljavaju se u odsustvu na drugi način, mogu se sagledati iz novog ugla. Odsustvo stvara tišinu, a tišina predstavlja prostor u okviru kojeg čovek može da reorganizuje svoje misli i utiske. Čoveka u direktnoj komunikaciji možemo upoznati na jedan način, kroz neposrednu razmenu. Odsustvo stvara otklon i novi prostor. Ono predstavlja negativ, komplementarnu suprotnost, čija je druga polovina društvenost u klasičnom smislu – koja se odvija kroz direktan kontakt“, objašnjava autor nadahnuće za svoju novu izložbu i dodaje:

Foto: Zadužbina Ilije M. Kolaraca

Čovek je, da bi sačuvao uspomenu ili misao na one koji više nisu tu, a čine gradivni element identiteta jedne grupe, razvio različite oblike kultova sećanja. Oni su sredstvo uz pomoć kojeg čovek spoznaje sopstvenu bit i čuva od zaborava i nestanka delove sebe. Ćutanje, distanca i osama izoštravaju čula, ona postaju osetljivija za fine senzacije kojih možda nismo svesni u prisustvu – kao čovek koji dugo sedi u mračnoj prostoriji, čije su se oči prilagodile da vide i prikupljaju i najmanji tračak svetla. U odsustvovanju dolazi do sličnog izoštravanja osećaja, a osama čini čoveka da drugačije razmišlja i o sebi i o onome koji fali“.

Nikola Milekić rođen je 1991. u Beogradu. Osnovne i master studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi profesora Dobrice Bisenića. Trenutno je na doktorskim studijama na FLU kod prof. Gorana Jovića. Član je ULUS-a od 2019. godine.

Izložba će biti otvorena do 25. februara 2023. godine.

Bonus video: Luna park – Jelena Blečić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar