Čučuk Stana, predstava
Foto: Printscreen/YouTube/Pozorište Zoran Radmilović

Narodno pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara gostovaće sa monodramom “Čučuk Stana – Srpkinja ili Grkinja” Željka Hubača, u petak, 23. februara u 20.30 časova, na Kamernoj sceni “Mihajlo Viktorović” u Pan teatru, saopštili su iz ovog beogradskog pozorišta.

U naslovnoj ulozi je glumica Nataša Petrović, koja je za ovu rolu ovenčana brojnim nagradama na festivalima monodrame.

Festival monodrame i pantomime
Foto:Promo

– Čučuk Stana je bila heroina svoga vremena, a bogami i ovog. Ja sam sebe pronašla u toj Čučuk Stani, koja je malena ali herojski nosi sve sa sobom i ne da se bez obzira na sve nedaće koje su je zadesile tokom života i smatram da i dan danas postoje takve jake žene koje mogu mnogo da podnesu – istakla je Pavlović.

Za Željka Hubača, autora i reditelja ove monodrame, Čučuk Stana je ne samo srpska heroina iz vremena ustanka protiv Turaka, već i žena koja je svojim stavovima i što je još važnije, svojim postupcima apostofirala neka od osnovnih načela onoga što danas zovemo feminizam.

– Suštinski, ona je za mene prva srpska feministkinja i neka me istoričari isprave ako je bilo sličnih primera u predhodnoj srpskoj istoriji.

Čučuk Stana, predstava
Foto: Pozorište Zoran Radmilović/Promo

Olivera Viktorović Đurašković, koja je u ovoj monodrami bila asistent reditelja, napominje da je Stana ozbiljno jaka žena:

– Ona je i žena i muškarac. Danas takvih žena naravno da ima, imali smo ih i kroz istoriju, a ja sam imala tu privilegiju da me je jedna Čučuk Stana gajila. Izuzetno mije drago da sam učestvovala u ovom procesu koji zaista nije bio dug, ali mislim da je bio vrlo uspešan i mislim da će Nataša dugo igrati “Čučuk Stanu“.

Vladimir Đuričić , direktor Narodnog pozorišta Timočke krajne “Zoran Radmilović” i Olivera Viktorović Đurašković, umetnička direktorka pozorišta Pan teatra, potpisali su 2. februara, u okviru proslave Dana pozorišta ,,Zoran Radmilović’’, potpisali su 2. februara Protokol o saradnji, i time otvorili mogućnost za razmenu gostovanja, zajedničke projekte i koprodukcije…

Čučuk Stana, predstava
Foto: Printscreen/YouTube/Pozorište Zoran Radmilović

Kamerna večernja scena “Mihajlo Viktorović” Pan teatra otvorena je 11. novembra 2023. godine u znak sećanja na barda našeg glumišta. Od tada, na njoj je odigrano 35 predstava.

Bonus video: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar