Predstava "Frančišek" Foto: Stanislav Zebec

Predstava “Frančišek” u režiji Jerneja Lorencija, u produkciji Mestnog Gledališća Ptuj, gostuje u subotu, 11. maja sa početkom u 20 časova, u Bitef teatru.

Jernej Lorenci, višestuko nagrađivani slovenački autor i jedan od omiljenih reditelja publike Bitefa, na kojem je učestvovao sa predstavama ,,Poludela lokomotiva”, ,,Oluja”, ,,Ilijada”, “Carstvo nebesko” (koprodukcija Narodnog pozorišta i Bitef teatra), predstavlja svoj novi komad.

Predstava „Frančišek“ Foto: Stanislav Zebec

Franjo Asiški je velika religiozna, mitološka, istorijska i umetnička ličnost. Njegov svetački oreol ostaje neprevaziđen jer je postao simbol. Tokom vekova on je prevazišao geografiju, pa čak i hrišćanstvo, osvojivši veliki deo sveta. Postao je gigant, bezbroj puta prikazan, literarizovan, mitski natčovek, anđeo, skoro Bog, navodi se u saopštenju.

Ipak, iza lika velikog Franje Asiškog stoji običan čovek po imenu Franjo, koji je živeo u antičko doba. Sagledao je svet i sebe na nov način i takođe je počeo da živi na nov način. Video je dalje od materijalnog, iznad ambicija, iznad pohlepe i požude. I sam je živeo takvim primerom. (Bio je, što je najvažnije, stalni praktikant: zahtevao je najviše od sebe.) Patio je, boreći se sa svojim demonima i istrajavajući u svojoj veri. Borio se sa sobom, a ne sa drugima. On je to preuzeo na sebe, ne okrivljujući druge. Prihvatao je sve i svakoga, nije delio i nije sudio. Bio je svestan da je svako ljudsko biće jedinstveno i neponovljivo.

Predstava „Frančišek“ Foto: Stanislav Zebec

Međutim, i mi smo neraskidivo povezani jedni sa drugima i povezani sa prirodom (mogli bismo ga nazvati „prvim ekologom“). Svi žive, sve diše, sve je jedno. Upravo ovaj ljudski element biće ključna tačka našeg nastupa i razotkriva sve one trenutke humanosti koji su nam svima tako poznati (osim što je Franjo možda bio spreman da ide dalje i dublje). Stoga se fokusiramo na demistifikovanog, humanizovanog Franju. Francis, koji, kako G. K. Česteron navodi, „ne voli ljudskost (uopšteno), već ljudsko biće (svako pojedinačno); isto tako nije voleo hrišćanstvo, nego Hrista“. Franjo nije želeo moć i autoritet, ali su moć i autoritet bili zloupotrebljeni u njegovo ime. Nije želeo da menja svet, ali je ponudio način promene sebe i odnosa prema drugima. Proglasio je novo ludilo. A njegovo novo ludilo je – ljubav.

U predstavi igraju Tamara Avguštin i Janez Škof. Dramaturg je Matic Starina, kostimografkinja Belinda Radulović, scenograf Branko Hojnik, kompozitor Branko Rožman a koreografkinja Kaja Lorenci.

Bonus video: Bitef – predstava „Sunce i more“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar