Foto: Srđan Doroški

Deseti festival „Novi Tvrđava Teatar“ održaće se od 25. do 30. avgusta u Vili „Stanković“ u Čortanovcima, saopštili su organizatori.

Ovogodišnji festival odvijaće se pod sloganom “Čovek je takođe priroda” a na repertoaru će biti značajne predstave, kako sa domaćeg prostora, tako i iz celog regiona.

Ovo je značajan jubilej, navodi se, za jedan od retkih festivala kod nas koji se odvija pod vedrim nebom, a svoje utočište je našao u posebnom ambijentu Vile “Stanković” u Čortanovcima.

Foto: Srđan Doroški

“Prvih godina smo početkom jula, posle pandemije koronavirusa krajem avgusta, a tako ćemo i ove godine, dočekati zaljubljenike u pozorišnu umetnost, da sa nama podele svoju ljubav prema pozorištu i svim srcem isprate izuzetna umetnička ostvarenja, po izboru selektorke i direktorke festivala Vide Ognjenović“, ističe se u saopštenju.

Povodom ovog jubileja, član Saveta festivala Vladimir Vava Horovic je zapisao:

“Novi tvrđava teatar ima skraćenicu „NTT“ – može se čitati i kao „Novi trinitro – toluol“ – eksploziv.
To znači, jednom godišnje u Čortanovcima eksplodira umetnost-pozorište. Pozorišna istorija sveta traje u svim društvima i društvenim uređenjima. Tako i 10 godina Novog tvrđava teatra nosi svetlost pozorišne umetnosti. Biblija kaže „sve ispitujte, a što je dobro, zadžite“. 10 godina života Novog tvrđava teatra dokazuje da je DOBRO I ZADRŽANO. Citiramo Konfučija „Neka cveta 100 cvetova, 100 škola mišljenja“. Citiramo Mao Ce Cedunga „Neka cveta 1000 cvetova“. I onda u poslednjem trenutku dođe istinski vođa festivala prof Vida Ognjenović i doda još predstava i tako zasadi još cvetova. Počinje desti mirnisni cvet pozorišne umetnosti, a do 1.000 još ima cvetanja“.

Vida Ognjenović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Na programu festivala su predsave: „Poetesa“ Vide Ognjenović, „Kabare Jugoslovenke“ autorski projekat Ivana Lea Lema Narodnog pozorišta Subotica, „Razvojni put Bore Šnajdera“ po tekstu Ace Popovića i u režiji Egona Savina, produkcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Zatim, predstava „Što na podu spavaš“ Darka Cvijetića u režiji Kokana Mladenovića, Koprodukcija SNP, Kazalište Gavela i NP Sarajevo, kao i „Frankamente“, autorski projekat glumice i rediteljke Petre Blašković, INK – Gradsko kazalište Pula. U čast nagrađenih na programu je monodrama „Neodustajanje“ Marije Medenice.

Bonus video: Vida Ognjenović o Dejanu Mijaču

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar