Foto:EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Grad Veve na Ženevskom jezeru od juče je pretvoren u veliku galeriju jer se tu do 27. septembra odvija Bijenale vizuelnih umetnosti sa 49 projekata, uglavnom fotografskih instalacija, od kojih su 28 napolju, a još 24 u zatvorenom prostoru.

Festival fotografija još jednom je grad Veve pretvorio u muzej na otvorenom, čija je ovogodišnja tema „Unexpected. Le hasard des choses“ (Neočekivano. Slučajnost stvari).

Sa fokusom na fenomen slučajnosti, ovogodišnji festival je okupio umetnike koji svojim delima ističu neočekivano, nepredvidivost sudbine i slučajnosti stvari, što odlično odgovara i novonastaloj situaciji sa pandemijom korone, naveli su organizatori.

Švajcarski umetnik Andre Kuenzy glumi Plavog čoveka na obali Ženevskog jezera, Foto:EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Baš kao i svake druge godine u septembru, Bijenale vizuelnih umetnosti pokraj Ženevskog jezera nudi svoj jedinstven koncept izložbi fotografija na otvorenom, na ulicama i u parkovima, i u zatvorenom – u muzejima i neobičnim prostorima, a u saradnji sa muzejima, galerijama i umetničkim kolektivima koji tokom cele godine obezbeđuju Veveu status „grada slika“.

Cilj organizatora jeste da ovogodišnjom temom pokaže posetiocima koliko su nepredvidljivost, šansa i sreća deo svakodnevnih trenutaka i društvenih pitanja i u kojoj meri slučajnosti nadahnjuju umetnike da stvaraju.

Etablirani umetnici i novi talenti svojim projektima pozivaju posetioce da na drugačiji način dožive slike kroz monumentalne instalacije i često neuobičajenu scenografiju.

Tako je Refik Anadol iz Turske izložio svoj rad u Crkvi svete Klare.

Foto:EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Bilo da se nalazi u bivšem zatvoru, crkvi, kovačnici ili pozorištu, Festival fotografija dizajnom izložbe nastoji da postigne savršenu ravnotežu između dela i mesta na kojem su izložena.

Fotografkinja Tereza Habard je svoje monumentalno delo predstavila na fasadi jedne od zgrada.

Foto:EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Rad francuskog savremenog umetnika sa fotografijama beba postavljenim na skelama može se videti u Sali de Kastiljo.

Foto:EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Posebna atrakcija Festivala je performans švajcarskog umetnika Andrea Kenzija pored Ženevskog jezera.

Foto:EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

 

Penelope Umbriko iz SAD je svoj rad izložila na samoj obali jezera.

Foto:EFE/LAURENT GILLIERON

 

Publika može da pogleda i delo američkog fotoreportera Džefa Mermelstajna na fasadi.

Foto:EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar