Foto: Promo

Knjiga "Buka ruske avangarde" Kornelije Ičin biće predstavljena 31. maja u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije s početkom od 19 časova, saopšteno je iz NBS.

O knjizi, koju je objavila Matica srpska, u Narodnoj biblioteci govoriće, osim autorke, poznatog znalca ruske avangarde i ruske književnosti 20. veka u celini, i Irina Subotić, Bojan Jović i Vasilisa Šljivar.

Delo „Buka ruske avangarde“ Kornelije Ičin nudi nov pogled na rusku avangardu s početka 20. veka. Autorka je posmatra u kontekstu filozofskih koncepcija i novih naučnih otkrića.

U knjizi se razmatra umetnost futurista (dijalog Hlebnjikova s koncepcijom države Platonova, zaum Kručoniha i njegov uticaj na suprematizam Maljeviča, konstruktivistička poezija Ivana Aksjonova i slike Aleksandre Ekster), oberiuta (stvaralaštvo Harmsa u kontekstu religioznih razmišljanja i Vedenskog u kontekstu kosmogonijskih procesa), i slikara, koji su sarađivali s futuristima, kao što su Maljevič, Filonov, Čekrigin, Gončarova, Larionov.

Sastavljena je knjiga od radova koje je prof. dr Kornelija Ičin pisala tokom deset godina i objavljivala u stranoj naučnoj periodici na ruskom jeziku, a nailazili su na značajan odjek, podsećaju iz NBS.

Bonus video: Ruski pisci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar