Otvaranje izložbe Future Perfect Foto: Bojana Janjić/MSUB

Izložba “Future Perfect”, koja prikazuje radove 16 savremenih umetnika iz Nemačke, svečano je otvorena u petak 24. maja u Galeriji – legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, a deo ove postavke može da se pogleda i na prvom nivou Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Prisutnima su se obratili Marijana Kolarić, direktorka MSUB, Miroslav Karić, koordinator izložbe, Sunčica Šido, koordinatorka programa kulture Goethe-Instituta, i Angelika Štepken, kustoskinja izložbe.

Otvaranje izložbe Future Perfect Foto: Bojana Janjić/MSUB

– Sa ovom međunarodnom putujućom izložbom podstiče se globalna razmena ideja i iskustava između umetnosti, umetnika i institucija, ali i međusobno umrežavanje umetnika. Izložba “Future Perfect” ne samo da predstavlja aktuelnu umetnost iz Nemačke našoj publici, već postavlja i mnoga danas aktuelna pitanja poput: Kako ćemo živeti sutra? Da li će budućnost biti onakva kakvom je zamišljamo? i slično, te izloženi radovi oblikuju prostore za imaginaciju i akciju, imaju snažan formalni jezik i prevode suštinska društvena pitanja u umetničke koncepte – rekla je Marijana Kolarić.

Miroslav Karić je u svom govoru istakao:

– U trenutku kada je svet doveden do ivice opasnih balansiranja, neizvesnosti i nemogućnosti predikcije daljih kretanja i odvijanja događaja, izložba postavlja pitanje: na koji način umetnici u savremenim kontekstima zauzimaju i artikulišu svoj stav u materijalu, formi, imaginaciji, naraciji u vizioniziranju budućnosti ili ponovnom promišljanju prošlosti i gde vide opcije za akciju? Kroz različite medije – film, fotografija, skulptura, objekti, slike, kolaži – radovi na izložbi uvode u refleksije i scenarije potencijalne budućnosti u koju su implicirana ključna društveno-politička pitanja današnjice.

Sunčica Šido, Maja Kolarić, Miroslav Karić Foto: Bojana Janjić/MSUB

Sunčica Šido je u osvrtu na izložbu navela da kroz različite medije, umetnici istražuju socio-političke, ekonomske i narative u oblasti kulture, pružajući uvid kako u evropske tako i u globalne pejzaže.

– Dok posmatramo njihove radove, izazvani smo da preispitamo sopstvene perspektive i možda redefinišemo konvencionalne obrasce mišljenja. Ova izložba nas poziva da razmatramo kompleksnost vremena i zamislimo mogućnosti pred nama, služeći kao poziv na razmišljanje, i navodi da se zapitamo nad istorijskim tokovima i suštinom aspiracija – naglasila je Šido.

Angelika Štepken je o konceptu izložbe rekla da iako je 1989. godina trebalo da predstavlja novu budućnost, niko više nije mogao zamisliti kako će budućnost da izgleda.

– To je slučaj i danas. U spekulativnom kapitalističkom svetu u kome živimo, budućnost je nešto što konzumiramo već u sadašnjosti. Vi nagađate da će nešto u šta investirate imati veću vrednost sutra, tako da je sutrašnjica razlog zbog kojeg nešto radite danas. Ne postoji perspektiva druge, bolje, ili gore budućnosti. To je u neku ruku i pozadina naslova ove izložbe – objasnila je Štepken.

Angelika Štepken Foto: Bojana Janjić/MSUB

Putujuća izložba “Future Perfect” već godinama širom sveta predstavlja savremenu vizuelnu umetnost iz Nemačke, ukazujući publici na nova pitanja koja otvara budućnost i tragajući zajedno s njom za odgovorima na ta pitanja. Pod nazivom koji se odnosi na glagolsko vreme u engleskom jeziku – Future Perfect, svršeno buduće vreme, koje označava radnju koja će se završiti u budućnosti pre neke druge radnje, slično kao futur II u nemačkom i srpskom, izložba u Muzeju savremene umetnosti i Galeriji – legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića prikazuje radove šesnaest umetnica i umetnika koji se bave vizijama budućnosti i spekulacijama o toku istorije.

Cyprien Gaillard, New Picturesque, 2012 Foto: Bojana Janjić/MSUB

Izložbu “Future Perfect”  pripremili su Angelika Štepken (Angelika Stepken) i Filip Cigler (Philipp Ziegler) prezentujući pozicije umetnica i umetnika koji potiču iz Nemačke ili već duže vreme žive i rade u Nemačkoj, a koji danas uveliko uživaju internacionalne profesionalne karijere. Pored tematskog okvira, izložba ujedno nudi uvide u savremenu vizuelnu umetnost Nemačke kroz radove Neri Begremijan (Nairy Baghramian), dua DAS INSTITUT (Kerstin Breč / Kerstin Brätsch i Adele Reder / Adele Röder), Marijane Kastiljo Debal (Mariana Castillo Deball), Danija Gala (Dani Gal), Siprijena Gajara (Cyprien Gaillard), Anete Kelm (Annette Kelm), Jute Keter (Jutta Koether), Armina Linkea (Armin Linke), Antje Majevski (Antje Majewski), Henrika Olesena (Henrik Olesen), Jorgosa Sapuncisa (Yorgos Sapountzis), Nore Šulc (Nora Schulty), Nasan Tur (Nasan Tur), Dana Voa (Danh Vo) i Klemensa fon Vedemajera (Clemens von Wedemeyer).

Kustoskinja, spisateljica i istraživačica Angelika Štepken živi i radi u Firenci i Berlinu. Od 2006. do 2022. godine bila je direktorka ustanove Villa Romana u Firenci, a od 1998. do 2006. direktorka udruženja Badischer Kunstverein u Karlsrueu. Od 1988. godine Stepken je bila kustoskinja više od 150 izložbi i međunarodnih saradnji kao i autorka brojnih kataloških tekstova za internacionalne umetnice i umetnike.

Otvaranje izložbe Future Perfect Foto: Bojana Janjić/MSUB

Tokom trajanja izložbe biće organizovani prateći programi u okviru kojih će svoj rad već početkom juna predstaviti jedan od učesnika izložbe, Dani Gal, a biće priređena i stručna vođenja lokalnog kustosa. Detaljne informacije o pratećem programu biće blagovremeno najavljene.

Izložba će biti otvorena do 4. avgusta 2024. godine, a potom nastavlja svoje putovanje. Sledeća destinacija je Narodni muzej Crne Gore – Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić, a zatim Solun – Muzej savremene umetnosti – MOMus.

Bonus video: Pikaso, Renoar, Modiljani… Veličanstvena rođendanska izložba Narodnog muzeja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar