Spenser Dejvis Foto: Sally Soames / News Licensing / Profimedia

Spenser Dejvis, vođa grupe nazvane njegovim imenom poznate po hitovima "Gimme Some Lovin'", "Keep On Running'", "I‘m a Man" , preminuo je u 82. godini, preneli su svetski mediji.

Dejvis je preminuo u bolnici tokom terapije protiv zapaljenja pluća, rekao je njegov agent Bob Birk za BBC. „Bio je jako dobar prijatelj, visoko moralan, veoma talentovan, dobrodušan, ekstremno inteligentan i velikodušan čovek“, rekao je Birk.

Dejvis, rođen 1939. godine u velškom gradu Svonsi, počeo je da svira harmoniku i usnu harmoniku još u detinjstvu, da bi se kasnije, privučen ritmom i bluzom, preorijentisao na gitaru i nakon prvog benda pod nazivom Saints u kom je svirao i budući basista grupe Rolingstons Bil Vajman, 1963. godine osnovao je Spencer Davis Group.

Spencer Davis Group Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

U bend je pozvao bubnjara Pita Jorka, basistu Mufa Vinvuda i njegovog tada petnaestogodišnjeg Stiva Vinvuda. Prvi veći uspeh postigli su pesmom „I Can‘t Stand It“ (1964), a potom su kao deo „bitničke“ scene šezdesetih godina pohodili top-liste pesmama zasnovanim na američkom roku, soulu i ritmu i bluzu, poput Rolingstonsa i bendova Dave Clark Five ili The Kinks u svojoj ranoj fazi.

U vrhove top lista dospeli su 1965. godine singlovima „Keep On Running“ i „Somebody Help Me“ (obradama jamajčanskog muzičara Džekija Edvardsa), a potom sa Vinvudovom „Gimme Some Lovin'“ i „I’m a Man“ (1967), što je bio i njihov poslednji veliki hit.

Odlaskom Stiva Vinvuda u grupu Trafic 1969. godine, Spencer Davis Group je rasformiran i okupljali su se samo nakratko sredinom sedamdesetih i početkom novog milenijuma.

Spenser Dejvis 2010. godine na nemačkom ZDF-u Foto: EPA/FELIX HOERHAGER

Po raspadu benda, Dejvis se preselio u SAD i radeći za etiketu „Island Records“ pomagao je karijere brojnih bendova iz osamdesetih godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar