Branko Kukić, Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ovogodišnji dobitnik priznanja „Stefan Prvovenčani“ koje od 2000. godine dodeljuje manifestacija Raške duhovne svečanosti je pisac, esejista, urednik i izdavać iz Čačka Branko Kukić, nezvanično saznaje portal Nova.rs.

Organizatori su pre nekoliko dana saopštili da ovogodišnje Raške duhovne svečanosti neće biti održane zbog pogoršane epidemiološke situacije, ali je odlučeno da tradicionalno priznanje bude dodeljeno.

„Nadali smo se da će se epidemiološka situacija promeniti, međutim, to se nije desilo i ovakva odluka je bila neizbežna. Veoma bogat, internacionalni program ovogodišnjih Raških duhovnih svečanosti, bio je spreman još u maju i zaista nam je veoma žao što neće biti predstavljen našoj publici. Pokušaćemo da sve programe zakažemo u istim terminima naredne godine. Poruku koju smo i ovim Svečanostima hteli da pošaljemo – koliko je važno održavati kvalitetne kulturne programe van velikih centara i kako je na Svečanostima u Raški ‘kultura mera svih stvari’, probaćemo da dočaramo različitim radovima umetnika i dizajnera, čiji će prevashodni cilj biti promocija i vizuelna prezentacija Raških duhovnih svečanosti“, saopštio je Nikša Barlov, umetnički direktor ovog festival.

On je u nedavnoj izjavi za “Politiku”, govoreći o stanju u kulturi van Beograda, između ostalih apostrofirao Branka Kukića iz Čačka kao jednog od posvećenih pojedinaca, zaljubljenika u svoju profesiju, koji, “bez obzira na sve probleme, sa velikim entuzijazmom i energijom rade svoj posao i postižu odlične rezultate.”
Branko Kukić je dugogodišnji glavni urednik jednog od najznačajnijih časopisa za kulturu na ovim prostorima “Gradac”. Član je NIN-ovog žirija za roman godine. Svojevremeno je u izboru nedeljnika “Vreme” izabran za Ličnost godine u Srbiji.

Dosadašnji dobitnici nagrade Raških duhovnih svečanosti “Stefan Prvovenčani” su Svetislav Božić, Miodrag Bata Mihajlović, Mihajlo Đurić, Miodrag Pavlović, Emir Kusturica, Sava Rakočević, Danko Popović, Bora Dugić, Peđa Ristić, Milisav Savić, Miki Manojlović, Isidora Žebeljan, Timoti Džon Bajford, Dušan Kovačević, Peca Popović, Đorđe Kadijević, Nebojša Bradić…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar