Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Braća Lijam i Noel Galager, osnivači benda Oasis, uprkos sukobima koji su doveli do razlaza jednog od najpopularnijih rok bendova sa prelaza dva milenijuma, zajedno su osnovali filmsku producentsku kuću. To je odmah pokrenulo i spekulacije da će se ponovo okupiti i Oasis.

Producentska kuća „Kosmik kajt“ osnovana je 24. februara i registrovana je kao „kompanija za proizvodnju igranih filmova“, a braća Galageri navedeni su kao direktori. Nijedan od njih dvojice, niti njihovi predstavnici za medije, nisu želeli da daju više detalja o ovom poduhvatu, piše britanski „Gardijan“.

Lijam Galager na Tviteru je aludirao na taj projekat (parafrazirajući stihove iz pesme Bitlsa „Act Naturally“): „Praviće filmove, napraviće veliku zvezdu od mene, ‘ajde, znate već“.

Osnivanje ove za sada još tajanstvene firme pobudilo je i nadu među fanovima da će time biti okončane uzajamne razmirice među braćom, koje su povremeno poprimale ozbiljne razmere. Bilo je u njima i više od okršaja na turnejama i prepucavanja u štampi, koji su na kraju doveli do raspada benda 2009. godine. Uzajamni napadi nastavljeni su nakon vremena u kom su prodavali milionske tiraže albuma i zarađivali milione, uz ozbiljne pretnje.

Lijam je poredio svog brata i njegovu suprugu Saru Mekdonald sa serijskim ubicama Fredom i Rozmeri Vest, kriveći Mekdonaldovu za raspad benda. Sa druge strane, Noel je optužio brata da je slao preteće poruke njegovoj ćerki Anais, zbog čega se Lijam kasnije izvinio.

I posle dokumentarca „Kako je bilo“ (As It Was) o Lijamu Galageru iz 2019. godine Noel je zapretio tužbom, zabranjujući da se u tom filmu koristi muzika benda Oasis.

Lijam je, inače, godinu ranije javno pozvao brata da ponovo okupe bend uz reči: „Hajde da ponovo okupimo veliki O i prestanemo da se prej*bavamo oko toga“, a prošle godine da je ideja o ponovnom okupljanju pokrenuta i da će se „ostvariti veoma brzo“, a onda dodao, u svom stilu: „jer je Noel pohlepan i voli pare“.

I Noel je prošle godine, u razgovoru za „Vog“, izjavio da je razmišljao o ponovnom okupljanju.

„Često sam mislio tako, hajde da napravimo svirku. I shvatio sam da bih to uradio samo da bih zapušio usta onom j*ebenom idiotu“, rekao je on, misleći na svog brata.

Obojica su se pojavili, svako za sebe, u dokumentarnom filmu Meta Vajtkrosa „Supersonic“ (2016), koji se bavi godinama kada je nastajao njihov bend.

Braća Galager osnovala su Oasis još 1991. godine u Mančesteru i, uz različite postave, svirali su zajedno do 2009. godine. Svetsku slavu stekli su albumom „Definitely Maybe“ (1994), usledio je „(What’s the Story) Morning Glory“ (1995), a potom objavili još šest albuma, zaključno sa „Dig Out Your Soul“ (2008).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar