Foto: Filip Kondovski

Tradicionalni susret Regionalne unije teatara - Festival Ruta biće održan od 1. do 6. decembra u Beogradskom dramskom pozorištu, saopštili su organizatori.

Festival će sutra, 1. decembra otvoriti „Božanstvena komedija“ Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Franka Kastorfa, a najnovije produkcije izvešće Dramski teatar iz Skoplja, MGL iz Ljubljane, Kazalište Ulysses, Gradsko pozorište iz Podgorice, i sarajevski Kamerni teatar 55.

Dan nakon Danteove „Božanstvene komedije“ biće izvedena predstava „My name is Goran Stefanovski“ u režiji Branislava Mićunovića Dramskog teatra iz Skoplja, 3. decembra na programu Rute je komad „Junakinje“ reditelja Aleksandra Popovskog, u izvođenju MGL iz Ljubljane, a 4. „Tramvaj zvani želja“ Tenesija Vilijamsa u režiji Lenke Udovički, koji je rađen kao koprodukcija BDP-a, Kazalište Ulysses i Belefa. Za 5. decembar predviđeno je izvođenje predstave Gradskog pozorišta iz Podgorice „Bez portfelja“ Stevana Koprivice u režiji Branislava Mićunovića, a „Umri muški“ Alda Nikolaja, koji potpisuje reditelj Admir Glamočak, u izvođenju Kamernog teatra 55 iz Sarajeva zatvoriće dan kasnije Rutu.

Regionalna unija teatara osnovana je, na inicijativu Beogradskog dramskog pozorišta, oktobra 2019. godine – protokolom o saradnji između šest pozorišta s namerom da se kroz mrežu susreta, razmene predstava, umetnika i ideja, i kolaboraciju sa evropskim fondovima za kulturu razvija i unapredi teatarska praksa. Ciklusi gostovanja najboljih produkcija traju godinu dana, a domaćini su naizmenično članice Unije. Festival, koji od ove godine nosi ime Ruta Triglav grup, revijalnog je karaktera,podseća e u saopštenju BDP-a.

Bonus video: Predstava „Deca“ u Narodnom pozorištu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar