Foto: PROMO/Anđela Grabež

Filmski reditelj i kreativni direktor Boris Miljković ovogodišnji je dobitnik nagrade Fondacije “Tanja Petrović” za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima, odlučio je Upravni odbor te fondacije, ističući u obrazloženju njegov angažman u različitim oblastima stvaralaštva, počev od osamdesetih godina, koje je ovekovečio na jedinstven način.

“U mnogim tekstovima se Boris Miljković naziva renesansnim čovekom. Taj opis je najprecizniji, jer se radi o umetniku, koji je lako prolazio kroz različite forme i izraze, uvek ostavši upečatljiv i poseban”, naveo je UO Fondacije “Tanja Petrović” koja je osnovana u znak sećanja na prerano preminulu novinarku, urednicu i autorku u medijskim redakcijama kulture i izdavačkim kućama Tanju Petrović, koja je bila i gradski sekretar za kulturu u Beogradu, posvetivši svoj profesionalni život kulturi i njenom promovisanju.

“U Borisovoj biografiji se navodi da je diplomirao na FDU u Beogradu, da je u tandemu sa Branimirom Dimitrijevićem Tuckom obeležio umetnički život Beograda i Jugoslavije, da je dobitnik najvećih svetskih nagrada iz oblasti reklame i reklamnog filma, poput nagrade ‘Clio’, koja je ekvivalent za Oskara u tom poslu. Napisao je nekoliko knjiga, učestvovao u performansima na međunarodnim izložbama, radio u pozorištu i na fakultetima.

Miljković je i među pionirima modernog advertajzinga i ta aktivnost ga je, na neko vreme, odvela iz Srbije. Radio je na Bliskom Istoku, u Africi, u Francuskoj. Sve to vreme je ipak bio prisutan u Srbiji i Jugoslaviji, stalno u eksperimentu. Takve su njegove knjige, kuvar prepun umetničkih fotografija i fotografija umetničkih dela ili poslednja, “Jugosloveni”, u kojoj sanja svoj život, a oni koji je čitaju – gledaju poznate slike.

Miljković je i dugogodišnji kreativni direktor u RTS-u.

Između ostalog, kreirao je i video impresije performansa “Tišina Balkana”, koji je bio završni događaj Soluna – Evropske prestonice kulture, 1997. godine.

Deo njegovog savremenog video rada predstavljen je na izložbama Muzeja moderne umetnosti (MoMa) u Njujorku i Muzeja savremene umetnosti u Hjustonu.

Nagrada će biti uručena Miljkoviću 28. februara u 14 sati u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.

Dosadašnji laureati nagrade Fondacije “Tanja Petrović” su: nedavno preminuli novinar, filmski i književnik kritičar Milan Vlajčić, radijski autor Žikica Simić, urednica i autorka emisije “Trezor” Bojana Andrić, novinar, rok kritičar i publicista Petar Peca Popović, novinar, kritičar i umetnički direktor BITEF-a Ivan Medenica, novinar, kritičar i kolumnista Teofil Pančić, Portal za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org i fotografkinja i istoričarka umetnosti Goranka Matić.

Bonus video – Milan Vlajčić: U petoj brzini kroz umetnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar