Foto:Svetlana Paroški PR JDP

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu počele su probe dva komada - „Bolest mladosti“ u režiji Jovane Tomić i „Gubitnik“ rediteljke Nataše Radulović, saopštili su iz ovog teatra.

„Bolest mladosti“ Ferdinanda Bruknera je klasični komad nemačkog ekspresionizma i evropske moderne, koje dovodi na scenu mlade studente medicine razapete između konvencija građanskog života, mladalačkog osećanja izgubljenosti i cinizma savremenog društva. Njihova mladost se u drami samoiscrpljuje i samouništava, kreirajući još strašniji svet i tako stvara iluziju spasenja.

Foto:Svetlana Paroški PR JDP

U glumačkoj podeli su Sanja Marković, Petar Benčina, Jovana Belović, Miodrag Dragičević, Milica Sužnjević, Natalija Stepanović i Đorđe Mišina.

Rediteljka Jovana Tomić je i adaptirala tekst, dramaturg je Dimitrije Kokanov, scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Selena Orb, kompozitor Luka Mejdžor, dok je Ljiljana Mrkić Popović oblikovala scenski govor. Premijera se očekuje početkom juna na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“.

Nataša Radulović prvi put režira u Jugoslovenskom dramskom pozorištu a odabrala je komad „Gubitnik“ po romanu Tomasa Bernharda, ali i po „Mocart i Salijeri“, „maloj tragediji“ A. S. Puškina.

Foto:Svetlana Paroški PR JDP

Upravo ovaj spoj omogućava strastan eksperiment Radulovićeve, koja je i autorka adaptacije. I sama odrasla u teatarskom okruženju, a dolazeći iz miljea klasičnog muzičkog obrazovanja i uvažavanja tradicije, prihvatila se ovog naizgled neobičnog kombinovanja priče o muzici, genijalnosti, zavisti, teroru uspeha i lakoći neuspeha.

U predstavi koja će premijerno biti izvedena u maju na sceni Studio JDP igraju Joakim Tasić, Lenka Petrović, Aleksej Bjelogrlić i Teodor Vinčić. Scenografkinja je Jasmina Holbus, kostimografkinja Marija Marković Milojev, kompozitorka Ana Krstajić, autorka scenskog pokreta je Marta Bjelica, a scenski govor je oblikovala Biljana Todorović.

Bonus video: Biković i Ćuta u BDP-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar