Printscreen: bokiki.com

Bokiki, umetnički projekat začet u glavama Irene Vujanović i Bojana Jovanovića još 1993, definitivno je zaživeo 2015. u Čikagu. Dvoje srpskih umetnika nedavno su pričali o svojim počecima i viđenju umetnosti za ITSLIQUID, platformu za savremenu umetnost, arhitekturu, dizajn i modu.

Luka Kurći, osnivač platforme ITSLIQUID oko koje se okupljaju savremeni umetnici, predstavio je na svom sajtu ovaj kreativni duo iz Beograda.

Ideja o BokikiArt-u rodila se već 1993. kada se dvoje umetnika, Irena Vujanović i Bojan Jovanović, slučajno srelo u Rio de Žaneiru, gde je Bojan studirao Likovnu akademiju. Oboje su iz Beograda, koji su napustili otprilike u isto vreme, neposredno po raspadu Jugoslavije. Irena je otišla u Čikago, a Bojan u Brazil, kasnije u Njujork. I dok je Irenina karijera na Univerzitetu bila vezana za nauku i umetnost, Bojan se uključio u svet međunarodne karikature u „Njujork tajmsu“.

Igrom slučaja, ili sudbine, njih dvoje su se ponovo sreli u Čikagu 2015. i tada je rođen BokikiArt, sa uticajima od pop arta do klasike (Bojan je više pop art, Irena je bliža klasici, kažu).

Ljubavnici, Printscreen: bokiki.com

Ideja im je da izraze opšte stavove o životu, i dobre i loše, o životnim promenama i izazovima, kroz neke apsurdne momente koje primećuju i žele da podele sa drugima.

Do sada su uradili nekoliko serijala, ali kažu da, čak i kada su teme drugačije, „uhvaćene su kroz ista sočiva“.
U serijalu „Stepenice“ bavili su se stepenicama – koje, na prvi pogled deluju kao neki bezazlen predmet – kao sredstvom za bekstvo iz egzistencijalne zamke i samonametnutih strahova. Potom su u „Ljubavnicima“ uhvatili trenutak lepote ali su ti ljubavnici, u stvari, bili uhvaćeni pod nadzorom.
„To je i dalje lep trenutak, ali intimnost je izgubljena kada je prisutno toliko pari očiju, društvenih mreža, medija“, navode umetnici.

Za kraj, poručuju da Bokiki Art nastavlja da „upija život i raste“ istražujući nove vidove izražavanja i nove koncepte.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar