Pozorište Teatrijum
Foto: Slobodan Šušnjević/Vukica Mikača/Vladislava Krstić/Promo/Pozorište Teatrijum

Predstava "Banović Strahinja" po tekstu Borislava Mihajlovića - Mihiza, a u režiji Bojana Lazovića biće premijerno izvedena u sredu 27. jula u 21 čas u pozorištu Teatrijum.

Mladi glumac Fedor Đorović igraće Banović Strahinju, a u predstavi su i Vladan Gajović, Gala Šalipur, Beta Đurevska i Nikola Živanović. Ova predstava je rađena u koprodukciji pozorišta Teatrijum i CEBEF-a, a prva repriza zakazana je za 30. jul.

Pozorište Teatrijum
Predstava Banović Strahinja Foto: Vladislava Krstić/Pozorište Teatrijum

– Priča o Banović Strahinji, koja počinje u predvečerje boja na Kosovu, svima je dobro poznata. To je priča u kojoj Banović Strahinja prkosi tradicionalnim, patrijarhalnim vrednostima i surovosti tog doba i umesto moći i sile on hrabro bira plemenitost. Slučajno ili ne, naredna sedmica u našem pozorištu posvećena je toj večnoj temi koja pokreće svet: muško-ženskim odnosima, koje naše predstave obrađuju na najrazličitije, ali podjednako uzbudljive načine – poručuju iz pozorišta.

Na repertoaru „Teatrijuma“ 25. jula je predstava „Žena moga muža“ Aleksandra Lazića, koji i tumači glavnu ulogu, a pored njega su i Dragana Vujić i Jelica Kovačević.

Pozorište Teatrijum
Foto: Promo/Pozorište Teatrijum

– Da li je ovde kraj ženskim mukama ili se iza ova dva braka krije muškarac koji je spreman da voli i živi višestuko? Da li će biti prihvaćen od strane društva, ženske populacije i svojih žena dramatičan zaplet će u scenskoj formi prosuditii kraj ovog fenomenološkog slučaja zvanog „muškarac“ – objašnjavaju autori.

Narednog dana igra se komad „Tražim muža“ po tekstovima Duška Radovića, a u režiji i izvedbi Jelice Brestovac.

– Uvek atraktivna priča o muško-ženskim odnosima, rađena po motivima Duška Radovića, koja kroz nekoliko različitih likova prikazuje šta su sve žene spremne da učine kako bi osvojile željenog muškarca i kako bi ga zadržale – kaže autorka.

Pozorište Teatrijum
Predstava Tražim muža Foto: Slobodan Šušnjević/Pozorište Teatrijum

Četvrtak 28. jul rezervisan je za predstavu „Nas dve“ Tatjane Kecman u kojoj igra sa Anom Radonjić – Zoe kida.

– Duhovita, zabavna i veoma atraktivna priča o ženi, koja je opsednuta karijerom i njenom alter-egu, kojem nedostaje ljubav. Dve potpuno različite žene spaja jedno kabaretsko veče u kojem se „spontano“ peva, glumi i nazdravlja životu – objašnjavaju iz pozorišta.

Pozorište Teatrijum
Nas dve Foto: Promo/Pozorište Teatrijum

Narednog dana je monodrama „Zoran Ramilović“ Ivana Tomaševića u režiji Andre Ade Lazić. Ovo je priča o jednom od naših najboljih i najpopularnijih glumaca, ispričana iz perspektive glumca koji je opsednut likom i delom velikog Zorana Radmilovića. Glumac pokušava da odigra monodramu o Salijeriju, ali odustaje jer ga stalno proganja lik Zorana Radmilovića. Na ovoj paraleli Salijeri – Mocart / glumac (u ovom slučaju Ivan Tomašević) – Zoran Radmilović je izgrađena ova komična priča o problemu velikog broja umetnika koje su, zbog par genija, proglasili za mediokritete.

Pozorište Teatrijum
Foto: Promo/Pozorište Teatrijum

Poslednji dan u mesecu 31. jul obeležiće komad Mirjane Bobić Mojsilović „Pozovi „M“ radi užitka“ u kojem igraju Ivan Jevtović, Katarina Žutić, Petar Mihajlović i Snežana Savić.

– „Pozovi „M“ radi užitka“ je priča o kurvanju, o nama danas i ovde. To je tragikomična priča, priča o umetnicima u tranziciji, o dvema glumicama i jednom piscu koji se snalaze kako znaju i umeju u vreme sunovrata svih vrednosti. O našim životima koji su imitacije onoga o čemu smo sanjali, o nevidljivim rukama koje kroje našu nesreću, i o našem batrganju da preživimo. Ali, snovi su jedno, a stvarnost je sasvim drugo. Zato svi lažu – objašnjava autorka.

Pozorište Teatrijum
Pozovi M radi užitka Foto: Vukica Mikača/Pozorište Teatrijum

Bonus video: Aplauz za predstavu Petrijin venac na 24. Teatar festu „Petar Kočić“u Banja Luci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar