Kontakt konferencija Foto: Dusan Milenkovic/CEBEF

Novo izdanje Kontakt koferencije, showcase i festivala biće održano od 21. do 24. marta. Osmu godinu zaredom Beograd postaje centralna i nezaobilazna tačka susreta muzičkih profesionalaca, ne samo iz regiona, već iz celog sveta, a koncertna publika će uživati u ekskluzivnim muzičkim sadržajima.

Dokaz tome je nikad veći odziv delegata na programske teme koje povezuju muzičke scene, gradove i države, aktivno pomažući izvoz domaćih izvođača, ali i poboljšanju kvaliteta klupske i festivalske scene. U svojoj misiji Kontakt ne pravi razliku između velikih i malih protagonista, te aktivno radi na povezivanju pojedinaca i institucija, akademske i preduzetničke scene, nevladinog i javnog sektora.

Kontakt konferencija Foto: Dusan Milenkovic/CEBEF

Glavni cilj Kontakta je profesionalno druženje, učenje i umrežavanje pripadnika muzičke scene zemalja bivše Jugoslavije, čiji se muzički ekosistem tematizuje kao zajednički poslovni i kulturni prostor i uvodi u svetske kulturne i tržišne tokove. Tako će ove godine, zahvaljujući partnerstvu sa British Council-om, vodeće globalne agencije učestvovati u Kontaktu kao glavnoj konferenciji kod nas, koja se bavi unapređivanjem kreativnih industrija Srbije i regiona.

Kontakt konferencija Foto: Belkisa Abdulovic/CEBEF

Predstavnici najvećih svetskih agencija – United Talents Agency (UTA), Creative Artists Agency (CAA) i William Morris Agency (WMA), polemisaće o pogledima na naše tržište, na našu zemlju, podeliće svoje iskustvo u saradnji sa kulturnim delatnicima sa naših prostora, ali i o poteškoćama oko dovođenja velikih svetskih imena na našu scenu.

Kontakt konferencija Foto: Belkisa Abdulovic/CEBEF

Kontakt konferencija ove godine može da se pohvali brojnim delegatima, njih skoro 200. Tu su imena poput: Chris Tofu – jedan od vodećih ljudi britanske festivalske scene, koji tokom godine učestvuje u organizaciji više desetina festivala, a koji je za svoje zalaganje u ovoj oblasti dobio priznanje od britanske kraljice Elizabete II; Malcolm Haynes – najbolji prijatelj čuvenog Benksija, koji je učestvovao u brojnim njegovim projektima, a pre toga i u građenju nadaleko čuvene bristolske muzičke scene, Grant Marshall, poznatiji kao Daddy G, osnivač Massive Attacka, ali i Gordon Mason, Carlos Abreu, Jake Beaumont-Nesbitt, Tor Breon, kao i brojni direktori i predstavnici važnih institucija; promoteri, buking i PR agenti i druge ključne osobe regionalne i evropske muzičke scene.

Moderna muzička produkcija i savremene tendencije, uticaj veštačke inteligencije na muziku, žensko preduzetništvo, funkcionisanje nevladinog sektora i javnih institucija, uvođenje novih muzičkih profesionalaca u poslovne tokove, EX-YU vremeplov kroz ploče i priče – samo su neke od tema konferencijskog dela osmog Kontakta.

Konferencijski, dnevni program, od 21. do 24. marta održaće se na više lokacija u gradu i otvoren je za sve zainteresovane, kako iz sfere muzičkog biznisa i kreativnih industrija, tako i za profesionalce iz srodnih oblasti, studente i muzičare. Prisustvo konferencijskom delu programa se ne naplaćuje.

Večernji, revijalni program, podrazumeva showcase segment Kontakta koji svake godine donosi Hali Gali, ali i koncerte najtraženijih regionalnih izvođača. Pored Nena Belana i grupe Fiumens, Letu Štuka, grupe KoiKoi i Bojane Vunturišević, posebna poslastica za muzičke sladokusce biće dva koncerta Jarbola, koji se posle osam godina vraćaju koncertima, a povodom obeležavanja 25 godina albuma „Dobrodošli“, ali i DJ set svetske atrakcije Daddy G-ja, osnivača Masive Attacka, koji vrlo retko priređuje ovakve susrete sa publikom.

Kontakt Foto: Promo

U okviru izložbenog programa ovogodišnjeg Kontakta Katarina Žutić će otvoriti svoju prvu samostalnu izložbu slika u Beogradu. Njena prodajna izložba „Persefonin vrt – ruke čine dela“ biće postavljena od 19. marta do 8. aprila.

Kontakt se održava u organizaciji producentske kuće „Kontakt konferencija“, promoterske kuće Odličan Hrčak i Centra beogradskih festivala – CEBEF, uz podršku British Council-a, a pod pokroviteljstvom Grada Beograda.

Bonus video: Koncert Robija Vilijamsa u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar