Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Nacionalna, osma po redu, muzejska inicijativa "Muzeji za 10", manifestacija najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, ove godine će se održati od 14. do 20. maja. Osim stalnih postavki u Narodnim muzeju Užice, Memorijalnom kompleksu Kadinjača, Jokanovića kući i Zavičajnom odeljenju muzeja u Novoj Varoši, posetioci će tokom trajanja manifestacije moći da vide i tematske izložbe. Organizovane su i interaktivne radionice za decu, koncerti, prodaja knjiga po promotivnim cenama i nagradni konkurs.

Prvog dana manifestacije u Narodnom muzeju Užice biće otvorena izložba „Portret u umetničkoj zbirci Narodnog muzeja Užice“, a potom i koncert violinistkinje Đurđice Aleksić.

Od 16. do 20. maja u muzeju održavaće se areheološka radionica „Budi i ti arheolog-pronađi i nacrtaj predmet“. U Jokanovića kući, četvrtog dana manifestacije, biće otvorena izložba „Lica crkvene umetnosti-prepisivači, štampari i kopisti“.

Poslednjeg dana manifestacije, u Zavičajnom odeljenju Narodnog muzeja Užice u Novoj Varoši biće promovisan projekat „Virtuelna šetnja kroz klturno nasleđe novovaroške čaršije“.

Tokom manifestacije Narodni muzej užice organizuje nagradni konkurs za posetioce „Koja je super moć tvog muzeja“. Zainterosovani učesnici treba da naprave video klip do tri minuta, koji će biti objavljeni na društvenim mrežama od kojih će najkreativniji biti nagrađeni.

Tokom trajanja manifestacije ulaz će biti besplatan, za pojedinačne i neorganizovane grupne posete, dok će se ulaz za školske ekskurzije i druge grupne posete naplaćivati.

Bonus video: Red ispred galerije „Sanjaj“ u kojoj je izložba Miće Popovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar