DRAGAN BJELOGRLIĆ DOBITNIK NAGRADE EUROPA PRIMA 2022
Dragan Bjelogrlić Foto: Nebojša Babić

Ni u jednom mestu bivše države ne osećam se ni kao stranac, niti kao gost, i nigde me ne doživljavaju kao stranca, kaže za Nova.rs popularni glumac Dragan Bjelogrlić.

– Razmišljam koliko ćemo još dugo da igramo „Let“. Boda Ninković mi je rekao da će igrati do kraja života, a to mi je mnogo važno jer glumi Poglavicu Bromdena – kroz smeh je rekao Dragan Bjelogrlić uoči puta na turneju po bivšoj Jugoslaviji s predstavom „Let iznad kukavičjeg gnezda“ Beogradskog dramskog pozorišta.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Još u oktobru 2019, kada je ovaj komad igran jubilarni 200. put, izjavio je za medije da je siguran da bi ta predstava izazvala veliku pažnju u velikim centrima nekadašnje Jugoslavije i da mu je Jug Radivojević, tada novi upravnik BDP-a, rekao da bi voleo da tu turneju organizuje.

Nakon tri godine, rečeno – učinjeno.

Polazak na turneju Foto: Antonio Ahel/ATAImages

U Skoplju u Makedonskom narodnom teatru igran je sinoć, a večeras je još jedno izvođenje u ovom pozorištu. Sledi gostovanje u Mladinskom gledališču u Ljubljani 24. oktobra, a sutradan na sceni Zagrebačkog kazalište mladih. Narednog meseca gostuje u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici, 19. i 20. novembra i Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci 29. i 30. novembra.

Turneja se završava u Narodnom pozorištu u Sarajevu 6. i 7. decembra.

Dragan Bjelogrlić podsetio je da je ova najdugovečnija predstava BDP-a, za koju se i nakon 17 godina igranja traži karta više, prošla kroz mnogo faza.

– Svašta se dešavalo, u nekoliko navrata smo svi bili sigurni da je više nećemo igrati, ali preživljavala je i išla dalje. I ono što je neverovatno jeste to da, što smo je više igrali, dobijala je neku novu dimenziju. Vremenom su se dešavala uskakanja u predstavu u odnosu na originalnu glumačku podelu, tako da nas je danas ostalo jako malo iz prve postave. Ali, u celom tom doživljaju svih nas i publike, i dalje traje i komad dobija stalno na novoj snazi. Ova turneja opet daje novu dimenziju jer je u pitanju komad koji ima oreol kultne predstave. Sada pravimo novi ciklus – priča glumac kojem je upravo ova predstava bila niz godina unazad jedini kontakt s teatrom.

„Let iznad kukavičjeg gnezda“ po romanu Kena Kizija, prvi je na scenu postavio Dejli Vaserman 1963. na Brodveju a glavnu ulogu Mekmarfija je igrao Kirk Daglas. Miloš Forman je po ovom delu snimio film koji je osvojio pet Oskara a fantastičan glumački ansambl je predvodio Džek Nikolson.

U ovoj drami o borbi pojedinca protiv sistema koja je smeštena u psihijatrijsku bolnicu, Dragan Bjelogrlić od premijernog izvođenja u BDP-u, u režiji Žanka Tomića, tumači lik buntovnika Mekmarfija. U predstavi su igrali pokojni glumci Milorad Mandić Manda, Feđa Stojanović, Boris Komnenić, Marko Živić.

– To su bili ti emotivno teški momenti kada smo mislili da „Let“ više nećemo igrati. Ali, nastavili smo u znak sećanja na njih – reči su Dragana Bjelogrlića.

Na pitanje da li je i po čemu ova turneja drugačija od onoga što je do sada radio, glumac za Nova.rs kaže:

– Uvek je drugačije, a isto. Nedavno sam bio sa predstavom „Putujuće pozorište Šopalović“ u Zagrebu a karte su bile rasprodate za dva sata. I to je nešto što ne može da vas ne učini zadovoljnim i srećnim, kao i neka potvrda da nije to plod nekog rada nego unutrašnjeg osećaja koji sam pratio. A to već sada pokazuje odluka da krenemo na gostovanje po glavnim gradovima Juge jer su unapred rasprodate karte za „Let“ u Skoplju, Zagrebu i Ljubljani.

Kada se otisnuo u rediteljske i producentske vode, popularni glumac je u svojim projektima – „Vratiće se rode“, „Rode u magli“, „Montevideo, Bog te video“, „Montevideo, vidimo se“, „Senke nad Balkanom“, počeo da okuplja svoje drugove iz Juge „rasute po belom svetu“, kao i mlade umetnike iz tzv. regiona koji tu zemlju ne pamte. Filmom „Toma“ je kroz priču o legendarnom Tomi Zdravkoviću, uradio omaž toj državi koje već odavno nema. Zato za naš list ističe:

– Rodio sam se kao Jugosloven, sada sam Srbin – Jugosloven, i tako ću verovatno i umreti. Jugoslaviju sam uvek osećao kao svoj prostor. I zaista, najiskrenije, ni u jednom mestu bivše države ne osećam se ni kao stranac, niti kao gost. To jeste deo i mog rada i života, neke moje stalne komunikacije. I to je moj osećaj, ali i osećaj koji ljudi emituju prema meni je jedinstven, jer mene ne osećaju niti me doživljavaju kao stranca. Volim što je to pobedilo. Ja na tome nisam radio, samo sam pratio neki svoj impuls i tako se desilo – rekao nam je Bjelogrlić, kojem će u Skoplju biti uručena nagrada „Europa Prima 2022“ koju dodeljuje Evropska filmska akademija.

Bonus video: Najava premijera u Beogradskom dramskom pozorištu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare