Bioskop u dvorištu: Zidovi Berlina umesto filmskog platna

Kultura 26. apr. 202012:34
Podeli:
Foto: Jörg Carstensen / AFP / Profimedia

U Berlinu, čiji su stanovnici već nedeljama u karantinu i gde je sve zatvoreno - barovi, restorani, prodavnice, bioskopi - film je ipak došao do ljudi, preko projekcija na zidovima u dvorištima stambenih zgrada.

– Imamo ovde jedan prazan zid i uvek smo razmišljali kako bismo tu mogli da pustimo neki film – kaže Karola Lauter, koja je ideju pretočila u „Windowflicks“, organizaciju zaduženu za projekcije u dvorištu.

Prvi film na „repertoaru“ bila je animirana biografija „S ljubavlju, Vinsent“, o životu Vinsenta van Goga, ručno oslikani film u stilu kojim je stvarao ovaj umetnik. Prikazan je besplatno, uz dozvolu lokalnog distributera.

Foto: Jörg Carstensen / AFP / Profimedia

Kako je padao suton, ljudi iz bloka su izlazili na balkone i prozore ili ispred zgrada da uživaju u živopisnim bojama filma, projektovanom na zidu zgrade. Lokalni proizvođač kokica im je obezbedio i grickalice, da ugođaj bude potpun.
– Oseća se letargija, strah, neizvesnost među ljudima. Nakon svih ovih nedelja postali su osetljiviji i pomislila sam da bi bilo dobro da im pružimo nešto pozitivno, nešto od čega će da živnu – kazala je Lauterova za AFP, a prenosi Art dejli.

Sem prikazivanja filmova, „Windowflicks“ ima ambiciju i da organizuje „jedan koncert, ili više njih, simultano, u stotinu dvorišta“, poručuju iz ovog udruženja.

Komentari

Vaš komentar