Goran Petrović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Komemorativni skup posvećen piscu Goranu Petroviću (1961-2024) priredilo je sinoć Srpsko književno društvo, u prepunim prostorijama sedišta Udruženja književnika Srbije.

U svom obraćanju, istoričar književnosti i kritičar Gojko Tešić je rekao da je otišao neko koga je u svetu pisaca najviše voleo, sa kim je najbolje sarađivao, i ko je bio naš „najveći pisac kraja 20. i početka 21. veka“.

„Bio je pre svega veliki čovek. Otmen, tih. Nikad se nije posvađao sa bilo kim. Bio je neko ko je trpeo sve što ga je mučilo. Nikad se nije žalio da mu je teško“, rekao je Tešić.

Prema njegovim rečima, „Opsada crkve Svetog Spasa“ je antologijska knjiga, a Petrović je „svašta znao, bio je perfekcionista, treperio je nad svakom rečju“.

Održan komemorativni skup posvećen piscu Goranu Petroviću Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Pesnik Vasa Pavković je naglasio da je Petrović veliki pisac, „od koga se suštinski nikad nećemo oprostiti“, a njegove knjige su „vrhunski primer proze“.

Prema njegovim rečima, Petrovićev roman prvenac „Atlas opisan nebom“ je „neobičan i stilski upečatljivo napisan“, nakon koga je usledila „jedna od najautentičnijih književnih karijera u poslednje tri decenije“.

Pavković je dodao da se nada da će Petrovićevi romani koji će tek izaći narednih godina „potvrditi osećaj čuda koje je bilo pred nama“. Primetivši da je „teško izgubiti tako velikog pisca“, upravnik Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ Aleksandar Jerkov je dodao da je Petrović „posedovao životni zanos i ostvario veliko delo“.

Jerkov je ocenio da je Petrović bio „lepa duša, delikatna i prefinjena, koja je dala književnosti sve što ima u sebi“.

Pesnik i izdavač Gojko Božović je primetio da je „tragedija moderne srpske književnosti da neki od pisaca odlaze u najboljim godinama nastavljena smrću Petrovića“.

Profesor Filološkog fakulteta Predrag Petrović je istakao da je Goran Petrovič bio izuzetan čovek i književnik, a od njegovih romana „Opsada crkve Svetog Spasa“ i „Sitničarnica ‘Kod drećne ruke'“ „srpska književnost i kultura nisu mogli poželeti lepši poklon“.

Održan komemorativni skup posvećen piscu Goranu Petroviću Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Prema njegovim rečima, ta dela su „kulturni i jezički putokazi i graničnici, koji sumiraju epohu“.

Pomoćnik gradonačelnika Kraljeva za kulturu Miloš Milišić je najavio da Grad Kraljevo i biblioteka „Stefan Prvovenčani“ osnivaju bijenalnu nagradu „Goran Petrović“ za rukopis priča autora koji nije stariji od 35 godina, koji dobija štampanje knjige i novčani iznos.

Petrović je preminuo 26. januara posle kraće i teške bolesti u Beogradu. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti, dobitnik Ninove nagrade, nagrade „Ivo Andrić“ za celokupno književno stvaralaštvo, nagrade Narodne biblioteke Srbije „Vladan Desnica“, Beogradski pobednik i drugih.

Bonus video: Održana komemoracija književniku Davidu Albahariju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar