Vladislav Bajac i Alek Popov Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs/ Wikipedia/Justine.toms

Malo se zna da smo ga mi primili u srpski PEN centar, strašno je voleo Srbiju i Beograd, kaže osnivač Geopoetike za naš portal povodom prerane smrti velikog bugarskog i evropskog autora.

Smrt jednog od najboljih bugarskih pisaca Aleka Popova (1966-2024), iznenadila je celokupnu književnu javnost u regionu. Popov je bio poznat autor i u Srbiji zahvaljujući izdavačkoj kući Geopoetika, koja je objavila nekoliko njegovih knjiga: “Sestre Palavejev: u oluji istorije” (2016), “Nivo za napredne” (2010), “Psi u niskom letu” (2008), “Saputnik radikalnog mislioca” (2007) i najpoznatiju “Misija London” (2004).

Foto: Promo

Vladislav Bajac, pisac i osnivač Geopoetike, kaže za Nova.rs da je srećna okolnost kada poznajete takve ljude.

– On je bio jedna dobra duša. Mi smo mu bili jedan od prvih izdavača u svetu i srećan sam što smo, mimo tog poslovnog dela oko izdavanja knjiga, bili i dobri prijatelji. Viđali smo se u raznim zemljama sveta, ne samo u Srbiji i Bugarskoj. Jednom sam bio njegov privatni gost, na festivalu u Sozopolu, gde je bio prikazan film „Misija London“. On je zaista imao uspeh sa tom knjigom i sa filmom i u Velikoj Britaniji. Uživao sam, bio mi je vodič kroz delove Bugarske, ali smo nastupali zajednički i kao pisci.

Bajac dodaje da je Popov bio veoma stidljiv čovek.

– Iako je delovao kao popularan pisac, on je zapravo bio vrlo skroman. Voleo je da priča o književnosti. Malo se zna da smo ga mi primili u srpski PEN centar. On jeste bio sekretar bugarskog PEN-a, ali je strašno voleo Srbiju i Beograd. Godinama nas je molio da postane član, to je bilo vrlo komplikovano i nesvakidašnje, ali smo uspeli. To je bio jedan od načina da pokaže koliko je on voleo ljude ovde. On je povezao dva vremena Bugarske, onog socijalističkog koji je bio potpuno zatvoren, i ovog koji ide ka svetu. Mislim da je taj spoj kod njega bio izuzetno lep. Umeo je da se snađe u svemu tome.

Alek Popov je, dodaje Bajac, bio jako čitan u Srbiji.

– „Misija London“ mu je donela, naravno, najviše čitalaca, imala je popriličan tiraž. Mi smo njemu objavili i knjige eseja i priča, i u globalu bio je vrlo čitan kod nas. Žao mi je što nismo preveli to poslednje što je objavio, ali bože moj, biće vremena – zaključuje Vladislav Bajac za naš portal.

Foto: Promo

Podsetimo, Alek Popov je preminuo u petak u 58. godini. Rođen je u Sofiji 1966. godine. Diplomirao je na katedri za bugarsku filologiju na Sofijskom univerzitetu. Tokom 1997. godine školovao se u SAD. Radio je u Nacionalnom muzeju književnosti i kao ataše za kulturu u bugarskoj ambasadi u Londonu. Bio je direktor Doma dečje knjige, glavni i odgovorni urednik časopisa „Rodna reč“ i sekretar za štampu bugarskog PEN centra. Dobitnik je prestižnih nagrada „Graviton“ za fantastiku (1995), „Pavel Vežinov“ za kriminalističku priču (1994), „Raško Sugarev“ za najbolju proznu knjigu u 2002. godini, nagrade časopisa Clouds u kojem je „Misija London“ objavljena na engleskom jeziku (2004), kao i (2005) Nacionalne nagrade za dramaturgiju „Ivan Radoev“.

Bonus video: Komemoracija Davidu Albahariju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar