Danica Prodanović Foto: Lenka Prodanović

Jedna od misija BINE je ukazivanje na dobre prakse pomoću kojih predstavnici naše struke, urbanisti i arhitekti, u saradnji sa građanima, mogu da utiču na poboljšanje uslova života u gradskim sredinama, kaže za Nova.rs jedna od organizatorki Beogradske internacionalne nedelje arhitekture Danica Prodanović.

Piše: Nikola Marković

Ove godine Beogradska internacionalna nedelja arhitekture obeležava svojevrsno “punoletstvo” kroz svoje 18. izdanje.  Od 11. maja do 16. juna u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kultunog centra Beograda, čeka nas niz zanimljivih programa, od izložbi i šetnji do edukacije i saradnji sa značajnim inostranim institucijama u oblasti arhitekture. Danica Prodanović jedna je od organizatorki BINE od samog osnivanja, i kao takva merodavan i značajan sagovornik za sve ono što nas očekuje tokom ovog proleća.

Ove godine festival otvara izložba “Daljina koja spaja” posvećena radu arhitekte Bratislava Toškovića. Kako ste se odlučili da predstavite njegov opus i zbog čega smatrate da je njegov rad naročito značajan?

– Arhitekta Bratislav Tošković, diplomac beogradskog Arhitektonskog fakulteta, prikazaće svoj izuzetno bogat 30-ogodišnji opus koji je u celosti realizovao u Finskoj. Na ovoj izložbi biće predstavljena dela najrazličitijih programa od industrijskih objekata, aerodroma, bolnica do golf kluba i trafo stanica. Kreativnost, znanje i veština donele su mu brojne nagrade i priznanja, a među njima i Veliku nagradu arhitekture koju dodeljuje naše Udruženje arhitekta Srbije. Sve ovo, i dodatno zapitanost o međusobnim uticajima i povezivanju različitih kultura, u najkraćim crtama, bio je razlog da pozovemo arhitektu Toškovića da na ovogodišnjoj BINI prikaže svoja dela.

Posebno mesto zauzima saradnja sa evropskom platformom LINA – šta biste posebno istakli kao važno u ovoj saradnji, pored samog programa predstavljanja na BINI?

– LINA (Learning, Interacting and Networking in Architecture) je evropska platforma koja okuplja 28 organizacija od muzeja preko fakulteta, galerija do izdavačkih kuća i festivala koje se sve u polju svog delovanja bave arhitekturom. Druga, zapravo važnija strana, jeste uključivanje što većeg broja profesionalaca koji tek stupaju na profesionalnu scenu kroz poziv da se sa svojim projektima i idejama prijave mladi kreativci. LINA je prilika za razmenu mišljenja, za posetu i upoznavanje drugih sredina, za deljenje znanja i otvaranja mogućnosti za dalju saradnju svih učesnika ovog zanimljivog procesa. Cilj platforme je da usmeri arhitektonski sektor ka održivim, cirkularnim i čistim praksama.

Delo Bratislava Toškovića Foto: Mika Huisman – Decopic

Šta biste izdvojili iz ovogodišnjeg programa?

– U traganju za kontinuitetom i zajedničkim vrednostima koje su izdržale test vremena posebno mesto ovogodišnjeg programa zauzima izložba “Arhitektura. Skulptura. Sećanje – Umetnost spomenika Jugoslavije 1941-1945.” To je izložba koja je koncipirana u Sloveniji i na kojoj su bili prikazan spomenici oslobodilačke borbe naroda bivše Jugoslavije. Na svom sada već trogodišnjem putu, izložba gostuje u bivšim republikama i na svakom mestu biva dopunjena sa još nekoliko reprezentativnih spomenika ili spomeničkih celina.

Koju od ovogodišnjih šetnji preporučujete posetiocima BINE?

– Ove godine tematske šetnje smo posvetili velikanima naše arhitekture čija se stogodišnjica rođenja obeležila prošle godine. To su Bogdan Bogdanović, Aleksej Brkić i Mihajlo Mitrović. Svaka od ovih šetnji će biti zanimljiva, ali ako treba da izaberem biram Mitrovića. Šetnju počinjemo na Starom gradu sa jednom od njegovih prvih realizacija, a završavamo na Novom Beogradu sa dva amblematična objekta: Genex kulama i crkvom Svetog Vasilija Ostroškog.  

Foto: Ricardo Santonja

Program Good Urban Life ove godine se seli u Kragujevac – kako je došlo do te saradnje i “seobe”, i kako vidite značaj tog programa u kontekstu izmeštanja iz Beograda?

– Program Good Urban Life/Dobar urbani život, započeli smo 2021. godine na inicijativu Jelene Brajković sa našeg Arhitektonskog fakulteta i Davida Kalasa, Austrijanca, predavača na Berlinskom univerzitetu. Početak je su označile inicijative realizovane u Beču, prošle godine smo kroz različite aspekte sagledavali šta čini ili može da čini kvalitetan gradski život u Beogradu. 

Ove godine idemo u Kragujevac gde ćemo u saradnji sa Filološko-umetničkim fakultetom i udruženjem Urbanium upoznati sve zainteresovane sa potencijalima grada na Lepenici. Verujemo da je jedna od misija BINE upravo traganje za i ukazivanje na dobre prakse pomoću kojih predstavnici naše struke, urbanisti i arhitekti, naravno u saradnji sa građanima, mogu da utiču na poboljšanje uslova života u gradskim sredinama.

Bonus video: Boris Podreka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar