Foto: Promo

Jubilarni 15. Međunarodni bijenale umetnosti minijature, najveća i najobuhvatnija izložba malog formata, biće otvoren 6. juna u Modernoj galeriji Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu, saopštili su danas organizatori. Gran pri Bijenala dodeljen je Zoranu Bogdanoviću, vajaru iz Australije.

Zoran Bogdanović dobitnik je gran prija za skulpture „Daily samples/Sunset“, „Daily samples/Sunny Day“, „Emancipovana forma, Osvajanje prostora“. Tročlani žiri (Monika Miler, Nemačka; Sofija Ječina, Rusija; Božidar Plaznić, Srbija) dodelio je još sedam nagrada iz različitih oblasti likovne umetnosti.

Prve nagrade osvojili su Nikolaj Buzov iz Bugarske (slikarstvo), Joana Papadimitriju iz Velike Britanije (grafika), Dragana Kojić iz Srbije (skulptura), Branko Raković iz Srbije (crtež), Rastko Ćirić iz Srbije (primenjena umetnost), Grk Tanasis Raptis (fotografija) i Milica Janković iz Crne Gore (intermedija).
Nagrađeni radovi ulaze u Zbirku Bijenala, pošto novčane nagrade od 1.500 evra za gran pri i po 500 evra za svaku od grana umetnosti podrazumevaju i otkup rada, navode organizatori iz Kulturnog centra.

Otvaranje će zbog pandemije virusa korona biti skromnije, a posetioci izložbe moraju se pridržavati preventivnih mera koje propisuje Ministarstvo zdravlja, saopštili su organizatori. Na Bijenalu će ove godine biti predstavljeno 689 radova koje potpisuje 423 autora iz 27 zemalja, a komisija je odabrala samo originalne radove nastale u poslednje dve godine „koji su ocenjeni kao dela visokog umetničkog i profesionalnog dometa“.

Na poziv organizatora, biće izloženi i odabrani radovi 12 učesnika Bijenala minijature iz Rusea u Bugarskoj, po izboru Elene Velikove.

Iz Kulturnog centra navode i da će na pratećim izložbama u Galeriji hola biti predstavljeno stvaralaštvo Marka Vukše, dobitnika gran prija na 14. Bijenalu i slikarski opus i minijature Radislava Ratka Vučinića, jedinog učesnika svih dosadašnjih Bijenala.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar