Zgrada BIGZ-a, Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Od prodaje zgrade BIGZ-a, o čemu se uveliko priča poslednjih meseci, za sada nema ništa, a zakupci do daljeg ostaju u tom prostoru, saznaje portal Nova.rs.

Sednica Skupštine akcionara „Bigz pablišing“ AD, zakazana za 29. jun, odložena je, što znači da se akcionari još neće izjašnjavati o prodaji zgrade BIGZ-a, a zakupci prostora, među kojima su mnogi umetnici i muzičari, kao i vlasnici pojedinih firmi, do daljeg će ostati u tom prostoru većem od 6.000 kvadratnih metara na Senjaku.

Priče o prodaji zgrade BIGZ-a, ponovo pokrenute u martu ove godine, kulminirale su poslednjih dana i počele su da se šire glasine da će zakupci „biti isterani“, što bi značilo iseljavanje brojnih ateljea, muzičkih studija i drugih sadržaja posvećenih mahom alternativnoj kulturi. Te priče dodatno su podgrejane nedavnim napisima u jednom tabloidu, gde se o zgradi piše kao o „zagađenoj“ i „punoj narkomana i beskućnika“, nakon čega je preneta i izjava zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da će gradske vlasti „zbog očajnog stanja u kom se zgrada nalazi i pritužbi stanara koje ugrožavaju beskućnici i narkomani“ – zatvoriti BIGZ.

Zakupci prostora na sve to gledaju u neverici.

– Od svega toga ništa nije istina. Ovo ne može da bude leglo narkomana. Imate obezbeđenje na ulazu, ne može da se uđe bez dozvole, tačno se zna ko šta radi ovde, oni obilaze zgradu na svakih pola sata. To su sve prazne priče ili nečija zla namera. A što se tiče prodaje zgrade, ona se prodaje, evo, 10 godina unazad. Bilo je priča o raznim kupcima, pominjao se da je zgradu hteo hotel „Radison“ da kupi, pa neki Rusi, pa ovo, pa ono… Sve je to bilo. Po nekim zadnjim informacijama, vidim da je zgrada i dalje na prodaju. Ostajemo u ovom prostoru i dalje, a ako se pojavi neki kupac, po ugovoru imamo dovoljno vremena da se iselimo. Ostalo su sve prazne priče – kaže Predrag Pejčić, producent i vlasnik muzičkog studija „Bumerang“ u BIGZ-u.

Predrag Pejčić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Čuo je, kaže, i za najave gradskih vlasti da hoće da zatvore BIGZ.

– To su sve neke maliciozne priče. Kako da gradonačenik ili Vesić zatvore privatnu firmu, nečije privatno vlasništvo? Ovde, koliko znamo, ima nekih pet, šest vlasnika. A sa druge strane, što se tiče buke, radili smo elaborat i buke nema – dodaje Pejčić.

U zgradi, pored brojnih ateljea vizuelnih umetnika i muzičkih studija, svoje prostore imaju i Plavo pozorište, Cirkusfera, udruženje Svibor, održavaju se treninzi kapoere i joge… U istoj zgradi, na čijoj fasadi je i dalje okačen veliki oglas za izdavanje kancelarijskog, proizvodnog i magacinskog prostora, već samom šetnjom kroz nju vidi se da tu i privatne firme rade ili imaju magacine, poput preduzeća za proizvodnju i prodaju pamučnih materijala u mezaninu, turističke agencije na prvom spratu ili firme za pravljenje peciva i kolača na drugom, dok je na trećem štamparija.

Muzičar i producent Ivan Petrović, vlasnik studija P3 na sedmom spratu, tu je poslednjih 14 godina i povremeno, kaže, sluša priče o prodaji BIGZ-a.

Ivan Petrović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Nisam dobio nikakvu najavu, dobio sam samo da platim kiriju, a ovakvo stanje će, kako nam kažu, da potraje još koju godinu. Ovo nije prvi put da se priča o tome da će da nas isele. U poslednjih 14 godina često smo slušali da ćemo morati da se iselimo odavde, a za sve to vreme se to nije desilo. A to da se ovde okupljaju narkomani stvarno glupo zvuči. Što ne dođe policija i zatvori? Ima i ozbiljnih firmi koje rade ovde. U celoj zgradi trenutno ne može da se iznajmi prostorija manja od 100 kvadrata, sve je puno. A i te priče o paljenju vatre ovde su besmislene. Ovde nikad niko nije palio vatru. Potencira se da se ovde pali neka vatra, a nikad se ništa nije dimilo ovde. Ovde ima struje, ima grejanja, nema potrebe da se pali vatra. To je potpuno besmisleno – dodaje Petrović.

I njegov kolega, vlasnik studija „Peta soba“ na istom spratu, kaže da su se, vođeni pričama u poslednje vreme, raspitivali o daljem statusu i da im je „rečeno da od iseljavanja nema ništa“.

– BIGZ posećujem i sviram u njemu 13 godina, a ovo nije prvi put da neko najavljuje iseljavanje odavde. I prethodni gradonačelnik rekao je da ćemo morati da izađemo, pa se to nije dogodilo. Razgovarali smo sada i sa upravnikom zgrade i on nam je preneo zvaničan stav da za sada nema ništa od toga – kaže kratko Nenad, vlasnik ovog studija.

Zgrada BIGZ-a na Senjaku Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Zgrada BIGZ-a, izgrađena krajem tridesetih godina 20. veka po projektu čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana u vlasništvu je akcionarskog društva „BIGZ Pablišing“. U tom akcionarskom društvu, prema dostupnim podacima, „Nova školska knjiga“ ima 76,7 odsto akcija, 4,3 odsto je u vlasništvu Akcionarskog fonda, dok je 18,9 odsto u vlasništvu građana malih akcionara. Vlasnik „Nove školske knjige“ je hrvatska „Školska knjiga“.

Bord direktora Društva doneo je odluku o prodaji zgrade krajem maja i zakazao je redovnu sednicu Skupštine akcionara za 29. jun, ali je pre osam dana ta sednica odložena.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare