Foto: Promo/MSUB

Od 5. do 19. maja na sajtu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu biće besplatno dostupan dokumentarni film "Ona je drugi pogled" Kristiane Peršon.

Film „Ona je drugi pogled“ (Sie ist der andere Blick) iz 2018. bavi se ženama koje su bile deo bečke umetničke scene sedamdestih godina prošlog veka: Renate Bertlman, Lindom Kristanel, Lorom Hojerman, Karin Mak i Margot Pilz.

„Mačizam je tada bio izuzetno jak“, kaže rediteljka Kristiane Peršon. U vreme tog ponižavajućeg paternalizma otpor pomenutih žena na kraju je  naišao na plodan eho u austrijskom ženskom pokretu – u inicijativama kao što su Akcija nezavisnih žena ili Intakt mreža umetnica feministkinja, navodi se u saopštenju Muzeja savremene umetnosti.

Foto: Promo/MSUB

Protagonistkinje, čija je pionirska uloga oblikovala savremenu umetnost i sliku koju danas o sebi imaju žene umetnice, govore o umetničkim ambicijama, ekonomskim ograničenjima, konformizmu i otporu prevladavajućim socijalnim strukturama. Njihovi glasovi i rani radovi čine ih oličenjem feminističko-umetničkog stava.

Film možete da pogledate na sajtu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Snimljen je na nemačkom uz prevod na engleski jezik.

Ova inicijativa realizovana je u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu i organizacijom „Sixpackfilm“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar