Kuća legata_Izložba „Korespondencije_ crteži Ilije Šobajića Foto:Promo/Kuća legata

Izložba "Korespondencije: crteži Ilije Šobajića" biće otvorena u četvrtak, 19. januara s početkom u 13 časova u Legatu Petra Lubarde, saopšteno je iz Kuće legata.

Na izložbi u legatu velikog slikara u Iličićevoj 1 biće predstavljeno 20 crteža manjeg i srednjeg formata iz različitih faza stvaralaštva Ilije Šobajića – od akademskih studija do poznih radova.

Petar Lubarda je tokom boravka na beogradskoj Umetničkoj školi bio učenik Ilije Šobajića na predmetu „Večernji akt“. Iako je generacijski jaz između dvojice stvaraoca uslovio nepremostive razlike u pristupu, doživljaju i interpretaciji umetnosti, postoje određene komponente koje spajaju ova dva umetnika.

Najpre, kako se navodi u katalogu izložbe, jednako su Šobajić i Lubarda bili nepokolebljivi i beskompromisni.

Ilija Šobajić, crtež Direktor Bečke akademije Foto:Promo/Kuća legata

„Šobajić, crtač vešte i mirne ruke, akademsko-klasičarske provenijencije, i Lubarda ekspresionist duboke slikarske promišljenosti, veoma bogate poetike, idejno-tematski su bliži neko što se to da naslutiti. Duhovna podloga oba stvaraoca prožeta je Crnom Gorom, preciznije njenom geografijom, istorijom, legendom i poezijom. Šobajić nam upotpunjuje sliku o Lubardi, o poreklu njegove poetičnosti tj. njegove misaone orijentisanosti“.

Ilija Šobajić, crtež Muški akt Foto:Promo/Kuća legata

Crteži Ilije Šobajića biće izloženi u Legatu Petra Lubarde do 29. marta, a autor postavke je Luka Đukanović, istoričar umetnosti-kustos.

Bonus video: Pikaso

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar