Foto:Marijana Janković / Narodno pozorište u Beogradu

Dramski program 37. festivala „Grad teatar“ Budva počinje večeras u 21 čas, na Sceni između crkava, izvođenjem predstave “Ribarske svađe” Karla Goldonija u režiji Ane Tomović, u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu.

Rediteljka Ana Tomović, između ostalog, navodi da “Goldonijeva komedija karaktera osvaja pubilku i posle 250 godina svojim komičnim i dirljivim prikazom ljubomore iz ljubavi i siromaštva“ i dodaje:

– Svađa koja nastaje trivijalno između dve siromašne ribarske porodice koje žive jedna do druge i obe imaju devojke za udaju, narasta do neslućenih dimenzija pod uticajem juga koji duva s mora ali i tvrdih a ponosnih karaktera koji na ovom svetu nemaju ništa drugo osim svoju čast. Naravno, ova komedija u svakom vremenu dobija drugačiji odjek a 2023. godine more i njena obala izloženi su ekološkoj katastrofi do koje je dovela pohlepa neoliberalnog kapitalizma. U tom smislu, u mom viđe­nju Goldonijeve komedije, to nije romantična već pomalo apokalitična slika sveta.

Foto:Marijana Janković / Narodno pozorište u Beogradu

Dramatizaciju je radio Đorđe Kosić u saradnji sa rediteljkom, a u autorskom timu su i Andreja Rondović, scenografkinja, Maria Marković Milojev, kostimografkinja, Irena Popović, kompozitorka i dr. Ljiljana Mrkić Popović bila je zadužena za scenski govor.

U predstavi igraju: Branislav Tomašević, Ivana Šćepanović, Tamara Šustić, Vučić Perović, Jovan Jovanović, Hadži Nenad Maričić, Zlatija Ivanović, Iva Milanović, Teodora Dragičević, Dragan Sekulić i Nedim Nezirović.

Predstava je na programskom repertoaru i nedelju 9. jula, na sceni između crkava, sa početkom u 21 čas.

Bonus video: Glumac Nenad Hadži Maričić 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar