Danijel Rajskin
Danijel Rajskin Foto:Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Beogradska filharmonija će od 1. do 3. aprila održati koncerte pod upravom dirigenta Danijela Rajskina, a repertoar je u znaku romantizma, sa serenadama Antonjina Dvoržaka i Riharda Štrausa i svitom Leopolda Janačeka, najavljeno je iz ove ustanove kulture.

Romantična atmosfera, inspirisana ljubavnim dozivanjima u stilu Romea i Julije, obeležiće sve tri koncertne večeri od 19 sati u sali Beogradske filharmonije, navode filharmoničari. Filharmonija izvodi dela međusobno povezanih autora tako što je Dvoržakovo stvaralaštvo značajno inspirisalo Janačeka i Štrausa. Publika će imati priliku da čuje Štrausovu Serenadu za duvače, Janačekovu Svitu za gudače i Dvoržakovu Serenadu za duvače, violončelo i kontrabas.

Danijel Rajskin
Danijel Rajskin Foto:Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

– Unapred se radujem aplauzu filharmonijske publike, to me u poslednje vreme dovodi gotovo do suza jer uglavnom dirigujem u praznim salama pred kamerama i mikrofonima. Iako malo ljudi može da prisustvuje koncertima, Beogradska filharmonija zajedno sa mnom, pruža im muzički zagraljaj. Muzičke kuće u svetu se trude da održavaju vezu sa publikom uprkos izazovima koje nameće obavezna distanca. Bojimo se dodira i blizine što nije u našoj suštini jer smo socijalna bića. Međutim, muzika je uvek bila tu da sagradi mostove tamo gde je sve naizgled srušeno i izgubljeno. Njena neverovatna snaga čini da u srcima i mislima budemo blizu jedni drugih, a dela koja izvodimo doprinose ostvarivanju te blizine – naveo je u pisanoj izjavi stalni gostujući dirigent Danijel Rajskin.

U Beogradskoj filharmoniji najavljuju da će od naredne nedelje spremati koncerte sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, a da publiku očekuje novi repertoar uz kompozicije Mocarta i Korngolda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar