Dela Mocarta i Bramsa na kamernoj sceni Filharmonije
Foto:Nemanja Jovanović

Beogradski filharmoničari okupljeni u kvartet i kvintet izvešće večeras i sutra od 19 sati koncerte na kamernoj sceni, a na programu su dela Mocarta i Bramsa, najavljeno je iz Beogradske filharmonije.

Koncertmajstor filharmonije Miroslav Pavlović će sa koleginicama Selenom Jakovljević (violina), Ivanom Uzelac (viola) i Katarinom Stanković (violončelo) izvesti Mocartov Gudački kvartet br. 15, a program zaokružuje Bramsov Klarinetski kvintet op. 115, sa klarinetistom Veljkom Klenkovskim, navodi se u najavi.

„Imamo sreću da sviramo kompozicije koje smo oduvek želeli, ali za koje, u regularnim uslovima, nismo imali prilike. Malo je neobično reći, ali prezadovoljni smo ovom sezonom koja je zahtevala prilagođavanje. Mogu ponosno da kažem da filharmoničari iz nje izlaze u top formi sa velikim brojem izvedenih koncerata. Svirali smo dosta kamerne muzike idealne za naše usavršavanje, zatim težak orkestarski program i to po nekoliko puta. Ali najvažnije od svega je da se sjajno provodimo i da smo sezonu iskoristili maksimalno“, kaže Miroslav Pavlović.

Muzičari izvode dve stilski veoma različite kompozicije. Za Mocartov kvartet karakteristično je da je nastao „u stabilnoj i spokojnoj fazi njegovog stvaralaštva, nažalost, možda i jedinom srećnom periodu kompozitorovog života“. Pored ovog remek-dela, publika će imati priliku da uživa u Bramsovom kvintetu, “delu gustih i dugih fraza, ali i mađarskog šmeka, nastalo upravo po uzoru na Mocartovu kompoziciju istog žanra”, navode u Filharmoniji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar