Foto: Promo

Pošta Srbije je 14. decembra pustila u opticaj izdanje prigodnih poštanskih maraka posvećeno jubilejima, pod nazivom „Umetnost”, među kojima je marka Beogradske filharmonije.

Marka sadrži logo institucije, orkestarske motive i portret Ivana Tasovca, nekadašnjeg direktora, za čiji rad se vezuje petina filharmonijske istorije. Pored marke u tiražu od 25.000 primeraka, izdanje sadrži prigodan žig i kovertu prvog dana na kojoj je tekst o Beogradskoj filhamoniji.

Foto: Orange stuidio

Istorijat Beogradske filharmonije počeo je sa jednim od najznačajnijih srpskih kompozitora i dirigenata, Stevanom Hristićem (1885–1958). On je formirao orkestar od muzičara Opere Narodnog pozorišta, nastavnika beogradskih muzičkih škola i nekolikih amatera koji je, pod imenom Beogradska filharmonija, 13. juna 1923. godine održao svoj prvi koncert.

U novi milenijum Beogradska filharmonija ušla je pod vođstvom Ivana Tasovca (1966 – 2021) nakon nekoliko teških godina na samom kraju prošlog veka. Njegov jedinstveni šarm, specifičan karakter i nesmanjeni entuzijazam ponovo su postale glavne odlike orkestra koje su ovaj grandiozni ansambl vratile u svetski vrh i među jednu od najuspešnijih institucija kulture u zemlјi i regionu.

Stogodišnju istoriju Filharmonije čini raznovrsni muzički repertoar izveden na pozornicama širom sveta, 620 muzičara koji su u njoj proveli svoj radni vek od kako se kontinuirano vodi arhiva (1951), 16 umetničkih rukovodilaca, brojni gostujući dirigenti i muzičari – najpoznatija svetska imena muzičke umetnosti, ali i oduševlјena publika na svim kontinentima.

Bonus video: Kako je Beogradska filharmonija trijumfovala u Kini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar