Dejan Medaković Foto: Stevan Kragujević/Vikipedija

Srpska akademija nauka i umentosti (SANU) i Vukova zadužbina priredile su danas svečanu akademiju povodom obeležavanja stote godišnjice rođenja istaknutog srpskog istoričara umetnosti, univerzitetskog profesora, knjiže­vnika, pesnika i akademika Dejana Medakovića (1922-2008).

U pozdravnoj reči, pred članovima porodice Medaković, članovima Akademije i zvanicama, predsednik SANU Vladimir Kostić je podsetio da se pored rođendana navršava i pola veka od kako je 1972. Medaković bio izabran u članstvo SANU, na čije je čelo stupio 1999. godine.

„Prisećajući se i ponovo iščitavajući njegove spise danas prevashodno usmeravam pažnju na breme patnje i brige, koju je prikrivao između ostalog i svojom baroknom pojavom, plativši tešku i iscrpljujuću cenu svoje sposobnosti da vidi dalje i više od drugih“, istakao je Kostić u govoru u Svečanoj dvorani SANU.

Prema njegovim rečima, Medaković je posedovao „pravu egzistencijalnu tugu kojom je opisivao sudbinu i udese svoga naroda“.

Protojerej-stavrofor Vladimir Vukašinović je, prenoseći učesnicima skupa pozdrave patrijarha Porfirija, istakao da je Medaković posedovao „oštro oko i vredno pero“, koji su od Hilandara do Sent Andreje, „iz zaborava vekova, iz ratnih razaranja, oluja geopolitičkih promena, podizali i vaskrsavali najvažnije identiteske spomenike, same duhovne temlje našeg naroda“.

„U vremenima kada se na takve aktivnosti gledalo sa podozrenjem, u vreme ideoloških nesloboda, Medaković je ostao veran svom narodu i crkvi. Plodovi te vernosti ne leže samo u hiljadama stranica knjiga i studija, nego i u generacijama Medakovićevih sledbenika koje je nadahnulo njegovo delo i u posebnoj viziji naučnog rada koja služi polzi svoga roda“, istakao je Vukašinović.

U izlaganju naslovljenom „Moje viđenje Dejana Medakovića kao člana Akademije, časnika SANU i mog prijatelja“, akademik Vasilije Krestić je istakao da je Medaković bio na čelu SANU koju je „beskompromisno, hrabro i argumentovano“ branio od mnogih prozivki i napada pošto je bila na udaru „tvoraca novog svetskog poretka i onih koji su se sluganjski stavili na raspoloaganje“.

Bonus video – Pivljanin: Sve što je van pohvala i pozlata, vlast vidi kao neprijateljstvo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar