Branislav Bane Trifunovic
Branislav Bane Trifunović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Dikapario ili Redford kao filmski Getsbi? Možda zato što sam malo stariji, opredelio bih se za Redforda, kaže glumac Branislav Bane Trifunović koji uskače u predstavu “Veliki Getsbi” u Madlenijanumu umesto Ivana Bosiljčića.

Opera i teatar Madlenianum posle punih šest meseci pauze otvara 23. sezonu 3. oktobra sa mjuziklom “Jadnici” u režiji Nebojše Bradića. Iako nije bilo izvođenja na sceni zbog pandemije koronavirusa, ova umetnička kuća je bila vrlo online aktivna tokom tog perioda, kada je preko Jutjub kanala prikazala 36 predstava i imala 138 online izdanja.

Na konferenciji za medije, koja je upriličena povodom otvaranja sezone, govorili su generalni direktor i direktor Opere i baleta Andreja Rackov, direktorka Drame Ana Radivojević Zdravković i pisac Miodrag Ilić, urednik godišnjaka umetničke kuće Madlenianum.

Ana Radivojevic Zdravkovic
Andreja Rackov, Ana Radivojević Zdravković, Bane Trifunović, Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Tom prilikom je najavljen i povratak predstave “Veliki Getsbi”, po kultnom romanu Frensisa Skota Ficdžeralda koju je u u pozorišnu formu pretočio Hristo Bojčev, u režiji Ane Radivojević Zdravković. U naslovnoj ulozi Ivana Bosiljčića će zameniti Branislav Bane Trifunović koji je na konferenciji za medije istakao da uskače u podelu zbog “svog Užičanina Ivana Bosiljčića”.

Premijerna obnova, kako su nazvali povratak ovog komada, biće na repertoaru 19. i 20. oktobra.

Tamara Aleksić i Ivan Bosiljčić u „Velikom Getsbiju“, Foto: Promo/Madlenianum/Milan Djakov

– Ne znam šta da očekujem od sezone kada je sve ovo ovako kako je, posebno za nas koji se bavimo pozorištem i umetnošću, a verujem i za publiku koja treba da dođe i sedi u tim salama. Što se tiče Getsbija, takođe ne znam šta da očekujem jer ga još nisam igrao. Ja retko kad uskačem u predstave i ovo sam poželeo jer je reč o komadu koji je rađen prema velikom romanu, i zato što u predstavi učestvuje ekipa koju volim. To je za mene bilo dovoljno za početak. A posebno što je Getsbija odlično igrao moj prijatelj Ivan Bosiljčić i to je njegovo, moje je samo da ne remetim kolege na sceni, i da donesem nešto svoje koliko je to moguće, rekao je za portal Nova.rs Bane Trifunović, i dodao da je nažalost gledao samo snimak predstave i da je to uvek ogromna razlika u odnosu kada se gleda uživo.

On je istakao da mu je drago što će prvi put zaigrati na sceni Madlenianuma.
– Važno je da ova predstava nastavi da živi, jer tu priču o moralu i dekadenciji i danas možemo da prepoznamo – smatra Trifunović koji je pristunima rekao da se mnogo uželeo pozorišta.

A na naše pitanje ko mu se više dopadao u filmskoj ulozi Džeja Getsbija, Robert Redford ili Leonardo Dikaprio u istoimenom rimejku, Trifunović je odgovorio:

– Možda zato što sam malo stariji, opredelio bih se za Redforda.

Gavran fest u Madlenijanumu

Poseban događaj u Madlenijanumu će biti Gavran fest, festival najizvođenijeg i najprevođenijeg hrvatskog dramskog pisca Mira Gavrana od 22. do 25. oktobra kada će biti prikazane četiri predstave nastale po njegovim delima. Izvodiće ih ansambli iz Beograda, Niša i Zagreba. Srbija je peta zemlja u kojoj se održava Gavran fest nakon Slovačke, Poljske, Češke i Nemačke. Na repertoaru će biti predstave “Noć bogova”, “Teško je reći zbogom”, “Sladoled” i “Hotel Babilon”.

Muzički sektor Madlenijanuma najavio je izvođenje poslednjeg mjuzikla – operete “Vesela udovica” koja je bila hit prethodne sezone. Takođe i koprodukcije sa Narodnim pozorištem među kojima su Pučinijeva opera “Manon Lesko” čija je premijera bila pred epidemiju korona virusa. Takođe, publika će moći da pogleda i operu “Don Đovani” i balet Hazarski rečnik.

Najava sezone u Madlenijanumu, Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U okviru 52. BEMUS-a na sceni Madlenijanuma učestvovaće Marija Guljegina, čuveni beloruski dramski sopran. A sredinom novembra se nadaju da će ugostiti Operu Sankt Peterburga.

Bogat program zaokružiće Gala koncertom Željka Lučića, našeg proslavljenog baritona. A, kako je naglašeno, s nestrpljenjem iščekuju premijeru mjuzikla “Priča sa naslovne strane” koja je zakazana za početak 2021. godine.

Uz sve propisane mere predostrožnost zbog epidemiološke situacije, u Madlenianumu su istakli da su samoinicijativno preduzeli dodatne mere predostrožnosti među kojima je ugradnja 40 therapy air, prečišćivača vazduha, kako bi i zaposleni, i izvođači i publika bili što bezbedniji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar