Ferdi Limani Foto:Ferdi Limani

Odlukom žirija Internacionalnog teatarskog Nišvil festivala nagrada za najbolju predstavu dodeljena je predstavi "Balkan bordelo" Jetona Neziraja u režiji Blerte Neziraj (La MaMa Njujork u saradnji sa Atelje 212, Moj Balkan i Qendra multimedia), dok je nagrada za najbolju upotrebu muzike pripala predstavi "Crnila remiks" Jordana Simonova.

Nagrađena predstava „Balkan bordelo“ bazirana je na Eshilovoj trilogiji „Orestija“, dok dramaturgija uvodi u sadržaj i savremenost aktuelnog trenutka u istoriji Evrope, pre svega Balkana, predstavljajući vidljive posledice ratova.

– „Balkan bordelo“ predstavlja izuzetan rad umetnika koji su uspeli ne samo da ispričaju priču, nego da nas uvuku duboko u svet sukoba između roditelja i dece, muškaraca i žena, moćnih i običnih ljudi, Istoka i Zapada… Svi pozorišni elementi predstave su veoma dobro izbalansirani i predvođeni briljantnim glumačkim kreacijama – poručio je žiri.

Ferdi Limani Foto:Ferdi Limani

Nagradu za najbolju upotrebu muzike ponela je predstava „Crnila remiks“, koja je okarakterisana kao „izuzetno originalno ostvarenje“.

Predstava predstavlja objedinjavanje elemenata rep muzike sa tradicionalnim makedonskim vokalnim stilovima, što proizvodi „svojevrsnu hip-hop operu“.

Posebnu pohvalu žirija dobila je predstava „Scooootch“ Ameli Poirije, i to za „veštu upotrebu muzike i oblikovanje zvuka koji je na organski način ukomponoan u izvedbu“.

Ovogodišnji slogan Nišvil džez tetarskog festivala bio je „Čežnja za utopijom“.

Bonus video: Marjanović: Priča o Sarajevo film festivalu postaje legendarna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar