Aleksandar Vučić i Janko Baljak Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI/Zoran Lončarević/Nova.rs

Površna, univerzalna neznalica. Stručnjak za sve pa i za dokumentarne filmove. Bez srama stavlja u kontekst odgovornosti za nasilje moj film "Vidimo se u čitulji" koji je pre 30 godina bio krik da se zlo zaustavi, a njegova vlast je likove iz podzemlja uvela u mainstream Srbije, napisao je reditelj Janko Baljak na svom Tviter nalogu uz isečak iz gostovanja predsednika Aleksandra Vučića na RTS-u.

Vučić je gostujući na RTS-u uporedio rijaliti programe koji su kritikovani zbog nasilja i propagiranja loših vrednosti i film Janka Baljka „Vidimo se u čitulji“.

– Gde je granica, film „Vidimo se u čitulji“ je sto puta gledaniji od rijalitija, a sve kriminalac do kriminalca – rekao je predsednik države.

Podsetimo „Vidimo se u čitulji“ je dokumentarni film iz 1994. godine baziran na knjizi „Kriminal koji je izmenio Srbiju“ Aleksandra Kneževića i Vojislava Tufegdžića.

Ostvarenje je ukazivalo na nagli porast kriminala u Srbiji tokom građanskog rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Film sadrži delove intervjua koji su vođeni sa kriminalcima i policijom 1990-ih godina, uz prikaz fotografija na kojima se vide vođe i članovi kriminalnih bandi.

Film gledaocima pruža direktan uvid u balkansko podzemlje, jer sami kriminalci pričaju o kriminalu u Srbiji, ocenjujući sve njegove strane. Poslednje scene prikazuju sahrane trojice intervjuisanih koji su ubijeni tokom snimanja filma, a Baljak je u jednom od razgovora za Nova.rs istakao da je većina njegovih filmova doživela sudbinu da završe u bibliotekama i da ih istražuju oni koji proučavaju društvene tokove:

– Recimo, film „Vidimo se u čitulji“ se izučava na mnogim univerzitetima društvenih nauka. Jer, iz tog filma, iz tih 35 minuta možete više da naučite o Srbiji devedesetih nego kada pročitate tomove i tomove knjiga.

Bonus video: Janko Baljak o naprednjačkoj potrebi za negativcima i sultanu umesto sultana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar